Bookmark and Share

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Και τώρα; Μετράμε Αντίστροφα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΡΗ

Μετράμε αντίστροφα... Και εγώ κάθομαι ώρες και ψάχνω να βρω το γιατί. Γιατί άλλη μια χρονιά να περνάει τοοοοσο γρήγορα διάολε. Πως γίνεται αυτό; Αφού κι εγώ εκεί ήμουν. Και δεν τα υπολόγισα έτσι. Α δεν γίνεται, κάτι πρέπει να λείπει. Ένα καλοκαίρι, ένα φθινόπωρο κάτι. Το συμπαν θα κάνει και πάλι τις μυστικές διεργασίες του και θα με ξεγελάει. Για άλλη μια φορά. Μα ξανακάθομαι και ξαναμετράω. Και ναι τελικά, έχουμε Χριστούγεννα. Δεν κάνουν λάθος οι άλλοι, εγώ είμαι ξεροκέφαλη. Και πρωτοχρονιά, εννοείται. Που για άλλη μια χρονιά με βρίσκει τόσο απροετοίμαστη. Λες να έχουμε συνταρακτικά γεγονότα και φέτος; Ναι καλέ είχαμε και τις προηγούμενες χρονιές. Όχι; Για κοίτα παρακάτω...

2000
Το πιο συνταρακτικό πράγμα που έγινε σ'αυτή τη χρονιά ήταν ότι υπήρξε. Πρόκειται για αυτό το περιβόητο μιλενιουμ, και την καταστροφή του κόσμου που μας χτυπούσε την πόρτα. Και εκεί που άλλαζε η χρονιά και ανταλλάζαμε δώρα, αναρωτιόμασταν ζω ακόμα;/ ήρθε η συντέλεια;/ τώρα υποτίθεται πως ακούω το μεγάλο μπαμ και βρίσκομαι σε τόπο χλοερό; Μα τελικά το μόνο μπαμ που ακούστηκε ήταν αυτό των πυροτεχνημάτων. Οου γουατ ε ριλιφ!

2001
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον μεγάλο αδερφό που μας έκλεινε το μάτι κάθε εβδομάδα από τη συχνότητα του αντεννα; Η εκείνη την αξέχαστη πρωτοχρονιά που πέρασες αγωνιώντας αν τελικά ο Τσάκας κέρδισε; Το πρώτο επίσημο ριάλιτι στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης έκανε την εμφάνιση του το 2001 και παρέδωσε επάξια τη σκυτάλη σε αντίστοιχες εκπομπές τέτοιου τύπου, που ακόμα και σήμερα γνωρίζουν επιτυχία. Είτε είναι καλλίγραμμα μοντέλα που σκοτώνονται μεταξύ τους είτε είναι μάγειρες που επίσης σκοτώνονται μεταξύ τους.

2002
Τη χρονιά αυτή θα λέγαμε πως τέθηκαν τα θεμέλια για την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, αφού τότε ξεκίνησαν πυρετωδώς οι εργασίες για την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Ε όχι και τόσο πυρετωδώς αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος εγκαινιάστηκε και μπορέσαμε επιτέλους να το επισκεφτούμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε ε;.

2003
Η άνοιξη αυτού του έτους δεν μπήκε καθόλου ευχάριστα καθώς στις 13 Απριλίου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο ύψος των Τεμπών όπου 21 μαθητές βρήκαν το θάνατο όταν επέστρεφαν από την τριήμερη εκδρομή τους. Το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με νταλίκα που μετέφερε ναβοπαν , στο 388ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

2004
Ε, ναι, γίνομαι και πάλι γραφική. αλλά τι να κάνουμε; Δεν γίνεται να μην αναφερθώ στους Ολυμπιακούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν τότε στην Αθήνα. Και δόθηκε σε όλους τους Αθηναίους η ευκαιρία να κάνουν και διεθνώς πλέον γνωστή την ελληνική φιλοξενία και τον αρχαίο πολιτισμό, μαζί με το αγαπημένο τρίπτυχο σουβλάκι/ ουζάκι/ και γκρικ καμάκι.

2005
Δύο χιλιάδες πέντε, και οοο τη χαρά. Αυτή η χώρα δεν παύει να είναι και πάλι το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Καλέ το Λενάκι μας βγήκε πρώτο σαυτόν τον πολύ ευχάριστο διαγωνισμό που διάφοροι πικρόχολοι αποκαλούν πανηγυράκι. Η γιουροβίζιον έχει γίνει πολύ μαστ από τότε (όχι ότι πριν δεν ήταν δηλαδή) καθώς κάθε νέος και ωραίος τραγουδιστής φιλοδοξεί να την κατακτήσει.

2006
Τον Ιούνιο του 2006 είχαμε την πρώτη απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Φαίνεται τους φάνηκε τόσο εύκολο που μετά από μόλις τρία χρόνια ξαναπροσπάθησαν. Με ελικόπτερο πάλι. Μάλιστα, για την ιστορία τότε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής των φυλακών, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας της πέμπτης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος και ένας εξωτερικός φρουρός, από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

2007
Τα 90's έρχονται στην επιφάνεια και εμείς ξαναθυμόμαστε τα παιδικά μας ποπ χρόνια. Το γεγονός που ταράζει τα μουσικά δρώμενα δεν είναι άλλο από την επιστροφή στη δισκογραφία των λατρεμένων σπάις γκέρλς (spice girls) με το άλμπουμ χεντλάινς (headlines) και των μπακστριτ μπόις (backstreet boys) με το άλμπουμ ανμπρέικαμπλ (unbreakable). Κανένα από τα δύο δεν μας θύμισε τον εκστασιασμό που είχαμε όταν τότε τα ακούγαμε αλλά οφείλουμε να πούμε πως το άλμπουμ των μπακστριτ μπόις βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση.

2008
Βαρύ πλήγμα χτυπά τον αθλητισμό όταν 11 αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών με προπονητή τον Χρήστο Ιακώβου βρίσκονται θετικοί στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη. Ούτε ένας ούτε δύο. Κι αναρωτιόμουν εγώ πως με ένα απλό «κάτσε κάτω απ'τη μπάρα», αυτοί οι μπρατσαράδες κρατάνε 200 κιλά.

2009
Τι να διαλέξει κανείς να γράψει για μια πολυτάραχη χρονιά σαν τη φετινή; Θα αναφέρω την εφαρμογή του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος, την 1η Ιουλίου, που έχει σώσει ζωές -όπως βαρεθήκαμε να ακούμε- σε άλλα κράτη που έχει εφαρμοστεί. Πολλές αντιρρήσεις από τους καπνιστές και πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί εμείς ιδιαίτερες αλλαγές δεν παρατηρήσαμε.

Για το 2010 προφανώς δεν έχω κάτι να πω μόνο ας τρώμε πιο υγιεινά, ας ψωνίζουμε λιγότερο, ας κάνουμε περισσότερο σεξ, και ας είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτά αρκούν. Άντε και τα μυαλά στα κάγκελα. Καλή χρονιά!

Δεκέμβριος 2009
www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails