Bookmark and Share

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Με αυτά τα καρτούν μεγαλώσαμε


ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Εικόνες και αναμνήσεις από πρωινά Σαββάτου της παιδικής μας ηλικίας!

Το προηγούμενο Σάββατο γύρισα σπίτι νωρίς το πρωί μετά από μία τυπική φοιτητική έξοδο και παρότι έπρεπε να «ξεραθώ» στο κρεβάτι μου, η υπερένταση δεν μου επέτρεπε να κοιμηθώ. Για να περάσω λοιπόν την ώρα μου άναψα την τηλεόραση και κάνοντας ζάπινγκ έπεσα στο παιδικό πρόγραμμα με τα διάφορα καρτούν. Τα περισσότερα δεν μπορούσα πλέον να τα αναγνωρίσω (πρώτης τάξεως δείγμα ότι γερνάω…), αλλά με έκαναν να θυμηθώ πολλά από εκείνα τα καρτούν και παιδικά προγράμματα των 80’s και των 90’s με τα οποία μεγαλώσαμε.


Παρακάτω παραθέτω κάποια τα οποία σίγουρα ξυπνάνε ποικίλες αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια όλων μας. Τότε που θεωρούσαμε ιερό καθήκον να ξυπνήσουμε 7 το πρωί το Σάββατο για να δούμε «παιδικά», ενώ ανάλογη ώρα πλέον φέρνει φρικιαστικούς συνειρμούς για το σκοπό του ξυπνήματος (δουλειά και ανιαρές κατά κανόνα υποχρεώσεις). Αλλά πριν αφήσω την εικόνα να μιλήσει και τις ευχάριστες αναμνήσεις να επιστρέψουν ας μοιραστώ μαζί σας και ένα πολύ αστείο περιστατικό. Το 1996 ήμουν από εκείνους που έκλαψαν περισσότερο στην Ελλάδα για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Και μη βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε φανατικό Πασόκο. Απλώς στο παιδικό μου μυαλό ο θάνατος του πρωθυπουργού σήμαινε συνεχή δελτία ειδήσεων που συνεπάγονταν την απώλεια των αγαπημένων μου καρτούν και παιδικών προγραμμάτων. Που ενδιαφέρον για το θάνατο ενός πολιτικού ηγέτη από κάποιον που έβγαζε τα πρώτα του δόντια και ήξερε πολύ περισσότερα για τα χελωνονιντζάκια;
Ας θυμηθούμε όμως κάποια από αυτά:

  • Χελωνονιντζάκια - Teenage Mutant Ninja Turtles

Τα αγαπημένα μας χελωνονιντζάκια. Ο Ντονατέλο, ο Ραφαέλ, ο Λεονάρντο και ο Μικελάντζελο που μάχονται κατά του κακού και αγαπάνε απεριόριστα την πίτσα. Σύμμαχοι τους στη μάχη εναντίον του σατανικού Σρέντερ, του «εγκέφαλου» κρανκ και των ατζαμήδων Σπίθα και Ατσίδα, η ατρόμητη δημοσιογράφος Έιπριλ Ο’Νιλ και ο μεταλλαγμένος αρουραίος δάσκαλος Σπλίντερ που διδάσκει τα χελωνονιντζάκια ιαπωνικές πολεμικές τέχνες. Κυκλοφόρησαν επίσης σε αυτοκόλλητα και βιντεοπαιχνίδια και έτσι οι μεταλλαγμένες χελώνες έλαβαν άξια τη θέση τους στο παιδικό πάνθεον των ηρώων.

  • Thundercats
Το μουσικό θέμα στο intro της σειράς Thundercats

Δε νοείται παιδί που να έχει μεγαλώσει στα 80’s και τα 90’s και να μην το γνωρίζει. Από το κορυφαίο soundtrack έως το σπαθί που καλεί τους Thundercats σε πανστρατία, ενάντια στον σατανικό Mumm-RA όλοι μας έχουμε λιγότερες ή περισσότερες αναμνήσεις. Το πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το συγκεκριμένο show στην κολτούρα μας φαίνεται στο ότι αρκετοί από εμάς έχουμε μπλουζάκι με το σήμα των thundercats το οποίο και φοράμε υπερήφανα.

  • Καμπαμαρού

Το intro του καμπαμαρού

Ο Καμπαμαρού καταβροχθίζει απίστευτες ποσότητες φαγητού
Ο θρυλικός καμπαμαρού είναι ένα από τα καλύτερα anime. Τα πάθη του συνοψίζονται σε δύο: Α) Πολεμικές τέχνες, αφού έδερνε με πολλές και τάχιστες κινήσεις αρκετούς εχθρούς και Β) Φαγητό, αφού καταβρόχθιζε τα πάντα και με τρομερή ταχύτητα . Όταν παραγγέλνω μακαρονάδα ακόμα το μυαλό μου πάει αρκετές φορές στον παιδικό μου ήρωα.

  • Pokemon


Μετά την κόκκινη και τη μπλε κασέτα που έσπασαν όλα τα κοντέρ όσον αφορά τις πωλήσεις ήρθε η ώρα για την κυριαρχία των Πόκεμον και στην τηλεόραση. Η τρέλα με τα χαρτάκια, τις φιγούρες και τις κάρτες Πόκεμον συνεχίστηκε και με το αντίστοιχο καρτούν το οποίο στη χώρα μας προβαλλόταν από το Star Channel. Ο εκπαιδευτής Ας Κέτσαμ με τους φίλους του Μπροκ και Μίστυ και τον αγαπημένο του Πίκατσου προσπαθούσε να συγκεντρώσει όλα τα εμβλήματα όπως στο βιντεοπαιχνίδι και να γίνει ο κορυφαίος εκπαιδευτής. Αντίπαλος στις περιπέτειες του ήταν η ομάδα πύραυλος που παρά τα διάφορα κόλπα που σκάρωνε ποτέ δεν κατάφερνε να νικήσει τον Ας με τους φίλους και αποχωρούσε με χαρακτηριστική ατάκα. Η ποκε-μάνια συνεχίστηκε και στον κινηματογράφο με 2 ταινίες.

  • Darkwing Duck - Ας γίνουμε επικίνδυνοι!


Η παπιόμορφη απάντηση της Disney στο Batman. Ο γκαφατζής Ντρέικ Μάλαρντ πατέρας της ατίθασσης Γκοσαλίν το πρωί και υπερήρωας το βράδυ, χάριζε άφθονο γέλιο με τις περιπέτειες, τον εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα του.

  • Tailspin


Εισαγωγή Tailspin
Όλοι θα θυμάστε τον ιπτάμενο αερομεταφορέα Μπαλού μαζί με τον μικρό Κιτ, που ενίοτε έκανε sky surfing πίσω από το αεροπλάνο, να έρχονται αντιμέτωποι με τον αεροπειρατή αλεπού Ντον Καρνάζ και τον τίγρη Σερε Καν. Εμπνευσμένο από το βιβλίο της ζούγκλας και με χαρακτηριστικό soundtrack το δημιούργημα της Disney είναι ένα από τα πιο σημαντικά των 90’s.


  • G.I Joe Go Joe!


Ομάδα επίλεκτων Αμερικανών στρατιωτών που μάχονται την τρομοκρατική οργάνωση Cobra που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Στόχος τους η προάσπιση της ελευθερίας και της ειρήνης. Σας θυμίζει κάτι;

  • Recess- Διακοπές για πάντα

Έτσι άρχιζε….
Ο Τ.J Detweiler μαζί με τους φίλους του Mikey, Gretchen, Gus, Spinelli και Vince στις διάφορες σχολικές και μη περιπέτειες. Έχουν να αντιμετωπίσουν το σπιούνο Randal, τις Ashley, και τον διευθυντή Prickly μαζί με την καθηγήτρια Finster τους που θέλουν να μετατρέψουν την ανέμελη γεμάτη παιχνίδι και περιπέτεια σχολική τους ζωή σε κόλαση με άριστη διαγωγή και διάβασμα. Επίσης οι 6 φίλοι συχνά ανατρέπουν κυβερνητικές συνωμοσίες και σχέδια των καθηγητών τους. Στο τέλος του επεισοδίου συχνά κάποιος από τους 6 παίρνει κάποιο μάθημα για τη ζωή, όπως και τα παιδιά-τηλεθεατές. Βγήκε και σε ταινία το 2002.

  • Ducktales- Παπιοπεριπέτειες

Τα κόμιξ της Ντίσνευ στην τηλεόραση. Μάλιστα κάποια επεισόδια είναι εμπνευσμένα από τις ιστορίες του μεγάλου Καρλ Μπαρκς. Βλέπουμε τις περιπέτειες του Θείου Σκρουτζ μαζί με τα ανιψάκια, αφού ο Ντόναλτ έχει καταταγεί στο Ναυτικό. Τα αγαπημένα μας παπιά στις πολλές τους περιπέτειες έρχονται αντιμέτωπα με τη Μάτζικα, το σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη, τους μουργόλυκους και τους λοιπούς χαρακτήρες του θαυμαστού κόσμου της Disney.

  • Saber Rider - Οι σερίφηδες του διαστήματος


Σε ένα μακρινό μέλλον οι άνθρωποι έχουν πλέον αποικήσει διάφορους πλανήτες ανά το σύμπαν. Όμως για να προστατευθούν οι νέες αποικίες και με σκοπό την τήρηση της τάξης αυτής ιδρύθηκαν οι σερίφηδες του διαστήματος. Εχθροί τους σ’αυτόν τον αγώνα είναι οι outriders, εξωγήινοι από άλλη διάσταση που θέλουν να κατακτήσουν τη δική μας καταστρέφοντας της ανθρώπινες αποικίες ώστε να λεηλατήσουν πολύτιμα μέταλλα από τους πλανήτες. Πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Saber Rider (σερίφης του διαστήματος) ένας νέος από τα σκωτσέζικά highlands, άσος στο σπαθί που ιππεύει το ασημένιο άλογο ρομπότ με το όνομα Steed. Σύμμαχοι του είναι ο Fireball, o Colt, η April Eagle και ο Commander Eagle ή όλοι μαζί οι σερίφηδες του διαστήματος. Ξεχωρίζει επίσης το κορυφαίο soundtrack με τη χαρακτηριστική ηλεκτρική κιθάρα που άνετα χρησιμεύει σήμερα ως ringtone.

  • Tiny Toon - Η ακαδημία των cartoon της Warner Bros.


Οι χαρακτήρες, που είναι σαν τα παραδοσιακά looney tunes σε παιδική ηλικία, έχουν βγάλει το Acme Looneyvesity ώστε να μοιάσουν στο Bugs, το Daffy και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της Warner Bros. Εκτός αυτού, κυκλοφόρησαν και αρκετά βιντεοπαιχνίδια με θέμα τα Tiny Toons με κορυφαίο εκείνο για το gameboy το 1992.

  • Flinstones... Για μπα ντα μπα ντου!


Οι συστάσεις είναι περιττές. Αλήθεια πόσοι δεν θυμάστε το Φρεντ, τη γυναίκα του Βίλμα και το θρυλικό Μπέντροκ;;


Τιμον και Πούμπα... Χακούνα Ματάτα!


Δύο αγαπημένοι χαρακτήρες από την τεράστια επιτυχία της Disney "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" ( Lion King) έρχονται στη μικρή οθόνη για νέες ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Είχα φίλο, μεταλά παρακαλώ, που το έβλεπε μέχρι 3η λυκείου. Το hakuna matata δεν ήταν μόνο ένα τραγούδι του Lion King αλλά εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής.

  • Tα στρουμφάκια - The smurfs


Ίσως από τα πιο γνωστά καρτούν όλων των εποχών. Από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα κερδίζουν σταθερή θέση στις παιδικές καρδιές. Τα στρουμφάκια, ο Μπαρμπα Στρουμφ και η Στρουμφίτα ζουν αρμονικά στο χωριό τους στο δάσος αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τον κακιασμένο μάγο δρακουμέλ και τη γάτα του, Άζραελ, που θέλουν να τα πιάσουν. Χαρακτηριστικό του αντίκτυπου που έχουν τα στρουμφάκια είναι πως οι λέξεις στρουμφάκι και δρακουμέλ έχουν πλέον περάσει και στην καθημερινή διάλεκτο των νέων για διάφορες χρήσεις.

Και επειδή στις γραμμές ενός αφιερώματος δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν αναλυτικά όλα εκείνα τα καρτούν που άφησαν εποχή και μεγάλωσαν γενιές και γενιές θα αναφερθώ ονομαστικά σε αρκετά ώστε να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν οι νεότεροι. Μόνο και μόνο τα ονόματα αρκούν για να ξυπνήσουν αρκετές παιδικές αναμνήσεις: Transformers, , He Man, Pinky and the brain, M.A.S.K, Gargoyles, Mysterious Cities of Gold, Sailor Moon, Sport Billy, My Little Poney ( Μικρό μου Πόνυ), Voltron, Voltus 5, L’ecole des champions ( Βενιαμίν), Captain Harlock, Maya the Honey Bee ( Μάγια η Μέλισσα), Silverhawks, Bravestarr, Glo star friends (Φωτεινούληδες), Cady Cady, Denver the last dinosaur, Dinosaucers, Arthur, Babar, Dennis the menace ( Dennis ο τρομερός), Captain Planet, Animaniacs, Captain Tsubasa, Mighty max, Raccoons, Dragonball Z, Batman,Real Ghostbusters Inspector Gadget ( Αστυνόμος Σαΐνης), Gummi Bears με την επιφύλαξη ότι λείπουν και άλλα που γέμιζαν τις ανέμελες παιδικές μας ώρες.

Υ.Γ: Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία
Υ.Γ 2: Ενστάσεις όπως και αναμνήσεις δεκτές

Δεκέμβριος 2009
www.exitmag.tk

3 σχόλια:

Katerina (^_^) είπε...

Τα καλύτερα ήταν τα χελονονιτζάκια που τρώγανε πίτσες όλη την ώρα, οι Flintstones και Thundercats!(πιο παλιά ήθελα ν'αγοράσω και μπλουζάκι thundercats από το Μοναστηράκι, αλλά τελικά αγόρασα μπλουζάκι Jack Daniels...χεχε)
Τα Πόκεμον μάλλον ήταν χαζομάρα.Αλλά τότε είχαν πέραση.
Τα στρουμφάκια είναι μυστήριο πράγμα.Πάντως:Gargamel,tu es fantastique!

Theios είπε...

Μετά το Disneyclub το χάος. :P

Ανώνυμος είπε...

Εγω πιστευω οτι τα Ducktales ηταν η καλυτερη παιδικη σειρα ever!!!Τα λατρεψα και τα λατρευω...Γενικα,παντως,τα παιδικα προγραμματα σημερα ειναι πολυ κατωτερα των παλαιοτερων..Κριμα...

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails