Bookmark and Share

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η πλατεία εξαρχείων...σοσιαλιστικά.

Από τη Νεφέλη Μακροπούλου

Κάτι άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες στην κεντρικότερη εναπομείνασα αθηναϊκή γειτονιά, τα Εξάρχεια.

Εξάρχεια... Μια ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη περιοχή, περιβεβλημένη από ιστορικές σχολές και κτήρια... τη νομική, το πολυτεχνείο, το χημείο και τα πρώην γραφεία της ασφάλειας, τα οποία συμβολικά μετατράπηκαν στο νυν υπουργείο πολιτισμού. Ίσως η κεντρικότερη εναπομείνασα αθηναϊκή "γειτονιά". Αιώνια αγάπη των φοιτητών, στέκι καλλιτεχνών και διανοουμένων, αλλά και χώρος ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών και "άβατο" για την αστυνομία!


Μια περιοχή που είτε θα τη λατρέψεις, είτε θα τη μισήσεις...μια πλατεία που αναμφισβήτητα μας θυμίζει την πλατεία Νταμ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η αντιεξουσιαστική αύρα που αποπνέει ο χώρος των Εξαρχείων όμως είναι απλώς μια επίφαση! Η επιτρεπόμενη-καθιερωμένη- κοινά αποδεκτή διακίνηση απαγορευμένων (θεωρητικά) ουσιών, η παντελής απουσία αστυνομίας και το γενικότερο "κατά του συστήματος" κλίμα είναι πλέον επιλογή και απόφαση του ίδιου του πολιτικού συστήματος! Θα ήμασταν εξάλλου αφελείς αν θεωρούσαμε πως το κράτος αδυνατεί να ελέγξει μια αθηναϊκή πλατεία και μια μικρή ομάδα νεαρών!

Η νέα κυβέρνηση όμως, δεδομένης της έκδηλης αγανάκτησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας από τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο και να εντυπωσιάσει τα πλήθη με την ¨πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας από την πηγή της¨, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την "αιωνίως προβληματική" συνοικία των Εξαρχείων. Η λύση που δόθηκε, ήταν η μόνιμη εγκατάσταση διμοιριών ΜΑΤ σε ολόκληρη την περιοχή, σε συνδυασμό με συνεχείς περιπολίες και επιχειρήσεις -σκούπα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα βέβαια είχαν ως στόχο την παραγωγή θεάματος και εντυπώσεων και όχι την προστασία του πολίτη, καθώς η περιοχή -παρά τις ιδιαιτερότητές της- δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ από εγκληματικότητα! Η έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων δεν προκάλεσε ποτέ ανασφάλεια στους κατοίκους.

Οι παραπάνω σπασμωδικές κινήσεις του υπουργού προστασίας του πολίτη σε συνδυασμό με το ύφος κατακτητή που υιοθέτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, προκάλεσαν την αγανάκτηση της τοπικής κοινής γνώμης. Γεγονότα όπως οι σχεδόν καθημερινές αδικαιολόγητες προσαγωγές, η απαράδεκτη κίνηση των ΜΑΤ (στις 9/10) να αναγκάσουν θαμώνες της περιοχής να παραμείνουν γονατιστοί ενώ έλεγχαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, οι 81 προσαγωγές της ίδιας μέρας, η εισβολή αστυνομικών σε παρουσίαση βιβλίου και η προσαγωγή του Δ.Παπαχρήστου (εκφωνητή το 1973 στο πολυτεχνείο και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) και του Σ.Ελληνιάδη (μέλος του ΣΥΝ) διότι αγανάκτησαν με τη στάση των αστυνομικών, καθώς και του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σ.Δαματόπουλο διότι κατέγραφε με το κινητό του τα γεγονότα(!), έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι διαδηλώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας από την (ιδιαιτέρως ενεργή) πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων είναι συχνότατες. Οι τοίχοι τις ευρύτερης περιοχής έχουν γεμίσει συνθήματα κατά της τρομοκρατίας από την αστυνομία...

Ο κ.Χρυσοχοίδης (υπουργός προστασίας του πολίτη) από την πλευρά του, προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα, με αφορμή τα προαναφερθέντα γεγονότα κατά την παρουσίαση βιβλίου, άδραξε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ένα ακόμα "επικοινωνιακό τέχνασμα" ζητώντας αυτομάτως την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα (εκπροσώπου φυσικά της νεοδημοκρατικής πολιτικής...)!

Είναι αναμφισβήτητα πολύ νωρίς για να κρίνουμε τα μέτρα που έλαβε ο νέος υπουργός, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά δυσοίωνα...Η αστυνομία βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης και όχι συνεργασίας με τους κατοίκους! Στα Εξάρχεια, όπως άλλωστε και σε κάθε αθηναϊκή περιοχή είναι αναγκαία η ύπαρξη αστυνόμου-προστάτη όχι όμως αστυνόμου-δυνάστη!

Είναι αν μη τι άλλο προκλητικό το να ταυτίζεται η προστασία του πολίτη με τα υβριστικά σχόλια, τις αναίτιες προσαγωγές και τους επαναλαμβανόμενους ξυλοδαρμούς...και μάλιστα σε ατμόσφαιρα "σοσιαλιστικής ευφορίας".

Νοέμβριος 2009
www.exitmag.tk

1 σχόλια:

Φαίη είπε...

Ευτυχώς τα Εξάρχεια είναι μια πανέμορφη περιοχή που μας αρέσει αλλά δυστυχώς κάποιοι που θέλουν να μας "προστατέψουν" θέλουν να μας απομακρύνουν .. όπως λες κι εσύ Νεφέλη μου ο μύθος των παράνομων και βίαιων Εξααρχείων δεν έχει δημιουργηθεί από εμάς....

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails