Bookmark and Share

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

10 βρώμικες αλήθειες για τον ΗΣΑΠ.


Του Χρήστου Καραλιά

Πολύς κόσμος μένει στην Αθήνα. Και αρκετός από αυτούς χρησιμοποιεί καθημερινά τον ΗΣΑΠ. Ένα Ελληνικό απείκασμα του Γαλλικού Μετρό, ο "ηλεκτρικός" κλείνει σχεδόν ενάμιση αιώνα ζωής, και σίγουρα πρόκειται για το μέσο που λατρεύουμε να μισούμε. Να λοιπόν 10 πράγματα που έμαθα χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρικό συστηματικά...

  1. Για να μετεπιβιβαστείς από το Μετρό στον ηλεκτρικό, δεν θα έπρεπε να χρειάζεσαι εισιτήριο, αλλά διαβατήριο. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Από τους φωτεινούς και αποστειρωμένους χώρους του Μετρό, περνάς στον πιο noir ηλεκτρικό. Σου ζητούν χρήματα ανα πέντε λεπτά, ενώ το κρύο σε αποτελειώνει όσο περιμένεις το συρμό.
  2. Ο ΗΣΑΠ είναι χρονοκάψουλα. Οχι γιατί είναι παλιός και "σε μεταφέρει σε άλλη εποχή", αλλά γιατί κάνει πέντε ώρες να σε παει στον προορισμό σου. Ειδικά τώρα που γίνονται και έργα..."Λόγω έργων οι επιβάτες θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες στη μετακίνησή τους". Εκεί καταλαβαίνεις οτι τα πράγματα δεν πάνε καλά... Μπορεί να κοιτάς για ώρα την πινακίδα "ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΝ" μέχρι να έρθει ο επόμενος συρμός. Ο κόσμος συσσωρεύεται κι εσύ στριμωγμένος στο βαγόνι σκέφτεσαι οτι τελικά μαζευτήκαμε πολλοί στο λεκανοπέδιο...
  3. Αν χρησιμοποιήσεις ηλεκτρικό σε εθνική εορτή, το βαγόνι θα έρθει στολισμένο με μια ελληνική σημαία στο τζάμι του οδηγού. Από του χρόνου καλό θα ήταν να ντύνουν όοοολο το βαγόνι, να βάζουν και μέσα σημαιάκια, και οι επιβάτες να ετοιμάζουν μίνι γιορτές. Απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδάκια από τη Σοφία Βέμπω θα κάνουν πιο ευχάριστη τη διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά.
  4. Ο χώρος ανάμεσα στα αντικριστά καθίσματα είναι ελάχιστος. Ειδικά αν ο απέναντι είναι ψηλός. Υπάρχει όμως λύση: Αν υπάρχει οικειότητα με τον απέναντι βάζετε τα πόδια σας σε σχήμα "παζλ", δηλαδή... πόδι φίλου συνεπιβάτη - δικό σου πόδι - πόδι φίλου συνεπιβάτη- δικό σου πόδι. Αν δεν ξέρεις τον απέναντι, τότε δύσκολα τα πράγματα!
  5. Όταν από τα μεγάφωνα λένε mind the gap, δεν εννοούν πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γνωστή φίρμα ρούχων. Μιλάμε για χάσμα μεταξύ συρμού και αποβάθρας. A big one. Ειδικά στο Μοναστηράκι, αν το παπούτσι είναι μικρότερου του 38 μπορείς να βρεθείς άνετα να κάνεις ακροβατικά με το ένα πόδι στα βρώμικα χαλίκια του ΗΣΑΠ και το άλλο ξαπλωτό στα κίτρινα ανάγλυφα πλακάκια της αποβάθρας, and we don't want that.
  6. Απ' όλους τους σταθμούς που αναδιαμορφώθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, η στάση που επενδύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς της με πέτρα, είναι τα Πετράλωνα... Και εγώ δεν πιστεύω στις συμπτώσεις.
  7. Αν είσαι σε συρμό του ηλεκτρικού απογευματάκι και περνάς από τη στάση του "Ταύρου", τότε μια έντονη μυρωδιά σοκολάτας θα κατακλύσει το συρμό. Το εργοστάσιο της "ΙΟΝ" που βρίσκεται κοντά στη γραμμή 1 γίνεται το Air Wick του ΗΣΑΠ, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα... Μόλις όμως απομακρυνθεί ο συρμός επιστρέφεις στη οσμή του διπλανού που μυρίζει κλούβιο αυγό και φίδι, μαζί. (Φυσικά και έχουν μυρωδιά τα φίδια, και δεν είναι καλή).
  8. Στις λίγες υπόγειες στάσεις του ηλεκτρικού υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κίτρινες πινακίδες που σε προειδοποιούν για ολισθηρό πάτωμα... Η λέξη κλειδί είναι "Διαρροή". Νεράκι του θεού τρέχει από το ξεχαρβαλωμένο ταβάνι της στάσης. Σύντομα ο ΗΣΑΠ θα βάλει και countdown timer μέχρι την κατάρρευση του ταβανιού.
  9. Οι γραμμές του ηλεκτρικού διατρέχουν την κοίτη του μοναδικού ποταμού της Αθήνας που δεν έχει μπαζωθεί εντελώς, του Κηφισού. Μπορείς να το διαπιστώσεις και μόνος σου λίγο πριν τη στάση του "Φαλήρου". Τα νερά του μπορεί να είναι ήσυχα, ή εάν βρέχει, φουσκωμένα, όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καφέ. Μπράβο μας.
  10. Αν θες μπορείς να πάρεις μαζί σου και το ποδήλατό σου. Αρκεί να μην είναι σε ώρες αιχμής, και να μη χρησιμοποιήσεις το σταθμό στο Μοναστηράκι, στην Ομόνοια, ή την Αττική. Εντάξει, μη ζητάς και πολλά. Εγώ πάντως ένα ποδήλατο θα το 'παιρνα, γιατί αν είναι να περιμένεις από τον ηλεκτρικό...
Και σε όσους από εσάς η διαδρομή Πειραιά - Κηφισιά σας φαίνεται ατελείωτη, μάθετε οτι ο ηλεκτρικός πρόκειται να επεκταθεί περισσότερο στα Βόρεια Προάστια, και μάλιστα υπογείως! Πάντως αξίζει να πάτε μια χαλαρή βόλτα με τον ΗΣΑΠ γιατί η διαδρομή δείχνει μια διαφορετική πλευρά της Αθήνας, όμως μην το κάνετε σε ώρα αιχμής. Και αν βιάζεστε, μη χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρικό!

Νοέμβριος 2009
www.exitmag.tk

6 σχόλια:

Φαίη είπε...

Και μετά μου έλεγες για το τραμάκι μας.. χαχαχα.. ευτυχώς έχω πάνω από χρόνο να μπω στον ηλεκτρικό αλλά δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει και πολλά .. θυμάμαι ότι με έπιανε μια μιζέρια μέσα στην αποπνυκτική ατμόσφαιρα του ηλεκτρικού. Όσο για την προέκταση του αχρείαστη να είναι ! :P

Theios είπε...

Δεν χάνεις τίποτα, μια από τα ίδια είναι ακόμη. Ίσως και χειρότερα γιατί γίνονται έργα αυτό τον καιρό.

Βέβαια ο ΗΣΑΠ έχει και τα καλά του. Μπορείς και χαζεύεις τις γειτονιές τις Αθήνας αντί να αληθωρίζεις κοιτάζοντας τις λάμπες φθορίου στις σύραγγες του ΜΕΤΡΟ να περνάνε με 123124 χιλιόμετρα την ώρα...

Elerran είπε...

"mind the gap" λέει τώρα ε; Δεν το έχω προσέξει. Είσαι μικρός και μάλλον δεν πρόλαβες το ηρωικό "pay attention to the gap"...

Theios είπε...

"Pay attention to the gap"; Λες και το "κενό" έχει κάτι σημαντικό να σου πει και σου εφιστούν την προσοχή!

Κρίμα που το άλλαξαν, θα μου έφτιαχνε τη μέρα! χοχο

Ανώνυμος είπε...

xazomares...tipota pio ousiastiko paidia apo to mind the gap kai eksypnakistika sxolia???

Theios είπε...

Μπα, οχι. Αν δεις μόνο εξυπνακίστικα σχόλια έχουμε στην EXIT...
Έλα ρε παιδιά τώρα, τσιρ απ, λίγο χιούμορ δεν βλάπτει.

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails