Bookmark and Share

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

20 χρόνια ιδιωτική TV – 20 χρόνια γέλιο.



του Άγγελου Άγα

Νοέμβρης 1989. Στην Ευρώπη έπεφτε το «σιδηρούν παραπέτασμα» και στην Ελλάδα «έπεφτε» η παντοδυναμία της κρατικής τηλεόρασης. Και εγένετο ιδιωτική τηλεόραση. Πρώτο το Mega Channel, μετά ο ΑΝΤ1 και μετά…, και μετά… Ένα ένα ξεφύτρωναν τα ιδιωτικά κανάλια. Επανάσταση στην τηλεόραση! Με νέα εικόνα, πιο ευρωπαϊκή, στόχευαν στην ψυχαγωγία του θεατή και όχι απόλυτα στην ενημέρωση, πράγμα που μέχρι και σήμερα καλά κρατεί. Κι επειδή ψυχαγωγικό πρόγραμμα χωρίς κωμωδία δε γίνεται, οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιστράτευσαν μεγάλα ταλέντα για να αναλάβουν την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών που έμελλε να αφήσουν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Με αφορμή τα 20 χρόνια ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης τα δύο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, το Mega και ο ANT1, ετοιμάζονται να επαναπροβάλλουν σειρές και εκπομπές της εποχής εκείνης. Το Mega έχει ήδη online ψηφοφορία όπου ο κόσμος ψηφίζει τα καλύτερα του προγράμματος του Mega της τελευταίας 20ετίας. Εμείς εδώ στο EXIT όμως, που είμαστε και ανυπόμονοι, δεν περιμένουμε για τα αποτελέσματα και κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης.


Το Mega μοιάζει να έχει το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» και εξαρχής περπάτησε στο δρόμο της επιτυχίας. Από τον πρώτο χρόνο του καναλιού δύο σειρές χαράχτηκαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων: το «Ρετιρέ» και οι «Τρεις Χάριτες». Το μεν «Ρετιρέ» σηματοδοτεί από τότε την έλευση του καλοκαιριού με την έναρξη των επαναλήψεών του και είναι ένα έντονα ψυχογραφικό και ψυχονευρωτικό σίριαλ που το παρακολουθείς μόνο από ψυχαναγκασμό. Όλες οι νευρώσεις των Ελλήνων της δεκαετίας του ’80 μαζεμένες σε μια σειρά των αρχών της δεκαετίας του ’90! Αλλά δε φτάνουν λίγες μόνο αράδες για να περιγράψουν αυτό το «φαινόμενο». Οι «Τρεις Χάριτες» των Ρέππα – Παπαθανασίου χάρισαν άφθονο γέλιο με τις περιπέτειες των τριών αδερφών Χαρίτου που κάτω από ορισμένες συγκυρίες βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη του πατρικού τους σπιτιού. Λέγεται επίσης ότι θα γυριστούν επετειακά επεισόδια της σειράς για τα 20 χρόνια του Mega. Για να δούμε.

Οι "Απαράδεκτοι"

Μια εκ των κορυφαίων σειρών της ελληνικής τηλεόρασης, οι περίφημοι και θρυλικοί «Απαράδεκτοι», έκαναν την εμφάνισή τους στους δέκτες μας το 1991. Σε σενάριο της Δήμητρας Παπαδοπούλου και με ηθοποιούς που έπειτα διέγραψαν λαμπρή καριέρα, οι «Απαράδεκτοι» αποτελούν καινοτομία για την εποχή τους καθώς πέραν του έξυπνου και πρωτότυπου όσον αφορά τη θεματολογία σεναρίου, εμφανίζεται για πρώτη φορά η φιγούρα ενός ομοφυλόφιλου στην ελληνική τηλεόραση που ενσαρκώνει με περισσή επιτυχία ο Γιάννης Μπέζος. Διάλογοι καυστικοί, μια πρώτης τάξεως σάτιρα της καθημερινότητας σε όλες της τις εκφάνσεις που μοιάζει τόσο διαχρονική, οι «Απαράδεκτοι» ακόμη και σήμερα έχουν φανατικό κοινό όλων των ηλικιών και όλοι ανυπομονούν να επαναπροβληθεί η σειρά.

Στον αντίποδα, ο ΑΝΤ1 κάνει επιτυχία εκείνη την εποχή με «Της Ελλάδος τα παιδιά» και τους «Μεν και τους Δεν». Η πρώτη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του Γιάννη Μπέζου στο ρόλο του Σμηνάρχου Κακάλου που αναλαμβάνει να βάλει σε τάξη το Γραφείο Ενημέρωσης της Αεροπορίας με τους τρείς αργόσχολους σμηνίτες έχοντας στο πλάι του την υστερική γραμματέα Μπουμπού, τον «πληροφοριοδότη» σμηνίτη Χλαπάτσα και τον χαζοβιόλη Επισμηνία Καραβανέα. Η δεύτερη περιγράφει τις σχέσεις και, περισσότερο, τους καβγάδες μεταξύ δύο ζευγαριών – γειτόνων στο Κολωνάκι, το ζεύγος Δάγκα, με τον τσιφούτη και αιμοδιψή δικηγόρο Διονύση και τη χαζοβιόλα – θύμα της μόδας γυναίκα του Βάνα, και το ζεύγος Σταμάτη, με τους άνεργους και μπατίρηδες Τίμο και Νανά που είχαν ταράξει στην τράκα τους προαναφερθέντες.

"Κωνσταντίνου & Ελένης"

Άλλες όμως είναι οι σειρές που σπάνε τα ρεκόρ επαναλήψεων στο σταθμό του Αμαρουσίου και όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουμε ολόκληρο το σενάριο απ’ έξω μέχρι αηδίας. Αρχικά, το «Κωνσταντίνου και Ελένης» με το αταίριαστο δίδυμο της μπαργούμαν Ελένης και του βυζαντινολόγου Κωνσταντίνου να μοιράζονται το νεοκλασικό στο Μαρούσι στα 10 χρόνια από την πρώτη του προβολή έχει προβληθεί πάνω από 100 φορές και μην απορείτε αν θυμάστε τι χρώμα είχε βάψει η Ελένη τα μαλλιά της Ματίνας και μετά την 4η λοβοτομή. Αντίθετα, τα «Εγκλήματα» χαιρόμαστε να τα θυμόμαστε όχι μόνο για την πρώτη αξιαγάπητη πόρνη στην ελληνική τηλεόραση αλλά και για όλες τις καυστικότατες ατάκες που ξεστόμιζαν όλοι οι ηθοποιοί, ιδίως η μακάβρια Σωσώ!

Έκτοτε λίγες σειρές έκαναν εξίσου τέτοια επιτυχία. Τόσο η έλλειψη ευρηματικότητας των σεναριογράφων όσο και η πίεση για μεγαλύτερη τηλεθέαση αποθαρρύνουν τους παραγωγούς από το τόλμημα για μια ακόμα πρωτότυπη σειρά που θα αφήσει ιστορία και τους στρέφει στο ατέλειωτο copy – paste από τις «δοκιμασμένες συνταγές» του εξωτερικού. Στρέφουν όμως και το κοινό στο να νοσταλγεί τις σειρές του παρελθόντος και να ανυπομονεί για την επανάληψη και όχι για το νέο πρόγραμμα. Πάλι καλά που υπάρχει και το ίντερνετ να λέμε...



EXITmag 2009.
www.exitmag.tk

1 σχόλια:

Theios είπε...

Αξέχαστες στιγμές... Το Τερεζουλίνι, η Κατακουζίνα, ο Χλαπάτσας, ο "Κύιους Ζάχους" και η σπακανόπιτα...

Πάνε αυτά... Πάλι καλά που έχουμε και το ίντερνετ γιατί η τηλεόραση πλέον είναι αφόρητη! :P

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails