Bookmark and Share

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Του Χρήστου Καραλιά
Στις 24/6 ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν τα ταμεία στο νέο μουσείο Ακρόπολης για την επί τόπου αγορά εισιτηρίου. Κι επειδή το ταχυδρομικό περιστέρι που έστειλε ο υπουργός πολιτισμού ξεψύχησε πριν καταφέρει να μας φέρει την πρόσκληση για τα εγκαίνια, έπρεπε να περιμένουμε έως σήμερα. Σχεδόν τέσσερις η ώρα και ο κόσμος ήταν αρκετός, και από ξένους τουρίστες, αλλά και από Έλληνες.

Η είσοδος του μουσείου

Η είσοδος από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το βράχο της ακρόπολης. Στόχος του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί ήταν να υπάρχει άμεση επαφή των εκθεμάτων με το μνημείο του Παρθενώνα, κάτι που πετυχαίνει με τις γυάλινες επιφάνειες που εξασφαλίζουν υπέροχη θέα της ακρόπολης αλλά και του αστικού τοπίου. Κατα κύριο λόγο τα δάπεδα είναι γυάλινα ώστε ο επισκέπτης να βλέπει και τις ανασκαφές στα θεμέλια του μουσείου, οι οποίες θα συνεχιστούν έως το 2010. Πέραν αυτών όμως, οι επισκέπτες που βρίσκονται στο κάτω επίπεδο, έχουν πανοραμική θέα και στο πάνω επίπεδο (χάρη στο γυάλινο δάπεδο). Ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο αν απέφευγαν οι γυναίκες τη φούστα για ευνόητους λόγους...



Χαρακτηριστικό είναι οτι δεν υπάρχει αντίγραφο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η θέση της παραμένει κενή ώστε να τονιστεί ο κατακερματισμός του μνημείου με το διασκορπισμό των γλυπτών καθώς και η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής των γλυπτών από το Λονδίνο.

Η περιήγηση του επισκέπτη κορυφώνεται στον τελευταίο όροφο, όπου εκτίθεται η ζωφόρος, τα αετώματα και οι μετόπες του Παρθενώνα, σε μια αίθουσα παράλληλα με τον Παρθενώνα. Έτσι, βλέποντας τα έργα τέχνης που κοσμούσαν τον ναό, είναι σαν ανασυντίθεται το μνημείο 300 μέτρα πιο δίπλα.

Η θέα από τον τελευταίο όροφο του Μουσείου όπου εκτίθενται
τα ανάγλυφα έργα του Παρθενώνα.

Οι αντιδράσεις των ξένων τουριστών ήταν συγκρατημένες, ενώ οι Έλληνες φαίνεται να... συγκινούνταν περισσότερο! Με μια βόλτα στο Μουσείο, ακούσαμε μεταξύ άλλων και αυτά:
"Πρέπει να μάθουμε επειγόντως ιστορία!"
-
Μητέρα απευθύνεται στο γιο της, αφού διάβασε μια επιγραφή χωρίς να καταλάβει τίποτα.
"Δηλαδή με ποιο δικαίωμα την απέσπασε ο Έλγιν και την πήγε στο Λονδίνο; Άντε γ@#$ου!"
(Εξοργισμένη κυρία διαβάζοντας την επιγραφή των Καρυάτιδων, απευθυνόμενη νοητά στον λόρδο Έλγιν.)

"Τι πράγμα είναι αυτό με τις φωτογραφίες όλοι, τσίκι τσίκι σαν τα κινεζάκια;"
(Κυρία απευθυνόμενη σε υπάλληλο του μουσείου.)

"-Κοιτάξτε τα πλοία: Christian Dior είναι!
- Way to go Bill. "
( Υπερρεαλιστική στιχομυθία μεταξύ ανδρόγυνου ελληνοαμερικάνων μπροστά από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της guardian μετά τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, το 96,4% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μνημείων (που λανθασμένα αποκαλούνται "μάρμαρα" ή "Ελγίνεια"). Όπως και να 'χει, με το νέο μουσείο της ακρόπολης η στιγμή της επιστροφής των κομματιών που αποσπάστηκαν από τον λόρδο Έλγιν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο!

Αν πάντως ούτε αυτό πετύχει, η EXITmag για άλλη μια φορά έχει τη λύση που θα βγάλει την ελληνική πλευρά από τη μειονεκτική στάση της παρακάλιας για κάτι που της ανήκει... Ειδικά εκπαιδευμένοι ninja από τα παλικάρια της ΕΥΠ θα σταλούν μυστικά στο stonehedge και θα αποσπάσουν τις 3 κοτρόνες, αφού πρώτα δώσουν 500 ευρώ στο νυχτοφύλακα. Μετά, με ένα υποβρύχιο θα τα μεταφέρουν στην Αθήνα και θα τα τοποθετήσουν στο βράχο της Ακρόπολης. Μόλις τα ζητήσουν πίσω οι Άγγλοι, θα πούμε οτι πήραμε άδεια από τις αρμόδιες αρχές και οτι τα αγοράσαμε νόμιμα. Έτσι, η βρετανική πλευρά θα αναγκαστεί να έρθει σε συμβιβασμό με την ελληνική, και θα γίνει ανταλλαγή των μνημείων στις Βρυξέλλες, μπροστά σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του κόσμου (ναι, αυτή τη φορά θα 'ναι και ο Ερντογάν). Βέβαια, προβλέπεται να υπάρχει αντίδραση από τον κο. Καρατζαφέρη, διότι θεωρεί το stonehedge ελληνικό δημιούργημά, και ως εκ τούτου πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων Κατά τ' άλλα, το σχέδιο είναι εφικτό και εφαρμόσιμο...

info για το μουσείο:
  • Μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2009, το εισιτήριο για το Νέο Μουσείο θα στοιχίζει μόνο 1 ευρώ, και για τις πρώτες μέρες λειτουργίας του θα έχει δωρεάν ξενάγηση.
  • Η διαδικασία κατασκευής του μουσείου κράτησε 33 περίπου χρόνια, περισσότερα δηλαδή από ό,τι ο ίδιος ο Παρθενώνας! Το συνολικό έργο κόστισε 130.000.000 ευρώ.
  • 10 φορές μεγαλύτερο από το παλαιό μουσείο. (Ο εκθεσιακός χώρος του νέου μουσείου εκτείνεται σε 14 στρέμματα, έναντι των 1.450 τ.μ. του παλαιού).
  • www.theacropolismuseum.gr το site του μουσείου.


EXITmag 2009.
www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails