Bookmark and Share

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο οδηγός του καλού INDYάνου.



Αν τους ρωτήσεις τι μουσική ακούνε, ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου. Αν τους σπάσεις τα γυαλιά μυωπίας που θυμίζουν υαλότουβλα, σκάβεις το λάκκο σου.
ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΛΙΑ

Οι Hipsters και όλοι όσοι είναι indy (σ.σ. εναλλακτικοί, ανεξάρτητοι) αποτελούν μια αρκετά ενοχλητική ομάδα ανθρώπων, μιας και ALTERNATIVE IS THE NEW MAINSTREAM όπως πολλοί θα έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό. Αν βέβαια θέλεις να γίνεις hipster (γιατί όμως;), ή αν βρε αδερφέ θες να μάθεις τι σκατά είναι αυτό το πράγμα που εξαπλώνεται, τότε μάθε οτι ο χίπστερ...

  1. Φοράει γυαλιά μυωπίας wayfarer, είναι must. Ακόμα και αν δεν έχει μυωπία. Ακόμα και αν δεν έχει λεφτά: βγάζει τους φακούς από τα γυαλιά 3d και λέει οτι απέκτησε μυωπία από το ασταμάτητο διάβασμα εναλλακτικών εντύπων από το εξωτερικό, που όταν-αυτός-γύριζε-εσύ-πήγαινες.
  2. Μπλουζάκι με αφαιρετική τεράστια στάμπα στην οποία εμφανίζεται κάποιος/α που φοράει γυαλιά wayfarer. Αφήνει μουστάκι (όσο πιο περίεργο, τόσο το καλλίτερο), φαβορίτες λίγο πιο κάτω από το αυτί. Γιατί; Γιατι μπορεί.
  3. Πάει σε εναλλακτικούς πολυχώρους. Η Αθήνα έχει πολλούς, και πολλαπλασιάζονται για να χωρέσουν τον hipster και τους indy φίλους του.
  4. Πριν πάει σε art & culture spaces προετοιμάζεται πνευματικά. Όταν λοιπόν τον ρωτάνε τι μουσική ακούει, αραδιάζει πέντε-έξι ονόματα φανταστικών συγκροτημάτων ή dj που δεν υπάρχουν καν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο τεινά: α) Οι έμπειροι hipsters θα προσποιηθούν οτι ξέρουν τα συγκροτήματα και θα πουν "Καλά, εννοείται οι Powder derived είναι καταπληκτικοί, πολύ contemporary", ή β) θα παραδεχθούν οτι δεν ξέρουν το συγκρότημα και θα τρέξουν να το googlάρουν εις μάτην μόλις επιστρέψουν σπίτι.
  5. Το οποίο σπίτι δεν είναι ένα απλό σπίτι. Αν οι γονείς του hipster είναι αρκετά πλούσιοι, τότε μιλάμε για μια ελληνική έκδοση των Loft της Νέας Υόρκης, στο Γκάζι, ή στου Ψυρρή, ή στο Μεταξουργείο. Το σπίτι είναι πολύ μίνιμαλ με ενιαίους χώρους και με ένα καβαλέτο στη μέση του σαλονιού γιατί πάνω απ' όλα είναι καλλιτέχνης. Στη μια γωνιά έχει ένα καναπέ, στην άλλη ένα κρεβάτι από μπαμπού και στην άλλη ένα βουνό από κοπριά με μωβ βούλες, γιατί το είχε δει στη μπιενάλε πέρυσι.
  6. Όταν το alternative εξαπλώνεται εξελισσόμενο σε mainstream, τότε πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος εφιάλτης των hipsters. Γι' αυτό, αν αποκαλέσεις hipster τον hipster, κινδυνεύει η σωματική σου ακαιρεότητα. Γιατί ο hipster είναι τόσο alternative που θεωρεί και τον εαυτό του mainstream. Και σκοπός δεν είναι να μεταλαμπαδέψεις τα όσα ξέρεις (;) στους φίλους σου, αλλά να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου ώστε να ξεχωρίζεις.
  7. Τι εννοείς "τι μουσική ακούει;" Μπές στο Μyspace του και δες. Εκεί τα γράφει όλα. Όταν του μιλάνε για συγκροτήματα, αυτός τα σνομπάρει και τα κατακρίνει, παρ' ότι τα άκουγε ένα χρόνο πριν. Η μουσική επιλεκτική αμνησία είναι βασική αρετή για να μπείς στον κόσμο του εναλλακτισμού και της χιπστεριάς.
  8. Τους ίδιους "εναλλακτικούς" που συναντάει στο Bios τους συνάντησε και στη συναυλία του Μιχάλη Ρακιντζή. Γιατί φίλε indy-hipster-και-τα-ρέστα πήγες στο Ρακιτζή ενώ το παίζεις εναλλακτικός; "Αχ, πόσα δεν ξέρεις. Ο Μιχαλάκης είναι κάλτ. Πήγαμε ενώ γνωρίζαμε δηλαδής οτι είναι τράς, σαν τα τράσεθον πάρτι του BIOS. Κατάλαβες; Σιγά μην καταλάβαινες, είσαι πολύ mainstream άλλωστε!"
  9. "This is SO going to my blog" θα σκεφτεί εάν κάποιος ασυνείδητος οδηγός περάσει από δίπλα του και τον βρέξει την ώρα που έκανε ποδήλατο στο κέντρο πηγαίνοντας στη σχολή.
  10. Σπουδές: Εξωτερικό. Κάτι σχετικό με την τέχνη. Διακοπές: Εξωτερικό. Ακόμα και η Αμοργός είναι για την παλιά πάστα εναλλακτικών, άντε και για τους νεο-χίπηδες, ΟΧΙ για τους χίπστερς. Άμστερνταμ, Βερολίνο, Ισπανία, Αγγλία... Επάγγελμα: Καλλιτέχνης. Άεργος κατ' επιλογήν. Αναπόσπαστο κομμάτι των καλλιτεχνικών ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στους εναλλακτικούς πολυχώρους της Αθήνας. Πολιτικές αντιλήψεις: "ΚΟΤΕΣ", επειδή το κόμμα φτιάχτηκε από τους θαμώνες του BOOZE.

Και μαζί με την υποκουλτούρα των hipsters προέκυψαν και τα αντίστοιχα ανέκδοτα...
Πόσοι hipsters χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; -Σοβαρά τώρα, δεν ξέρεις; πφφφ /
-Μην αγγίξετε αυτή τη λάμπα! Είναι τέχνη!
/ -Ξέρεις, είναι περίεργος αριθμός, δεν πρέπει να τον έχεις ακούσει. / -Μα η λάμπα ήταν καλλίτερη πριν την αλλάξουν ρε φίλε./
-Γιατί να αλλάξουμε τη λάμπα και να μην βάλουμε μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψη
;

Θα έκλεινα το άρθρο με κάτι που μου είχε πει ο καθηγητής που μου έκανε "cultural administration in a changing world" τότε που είχα πάει στο Άμστερνταμ για σπουδές, αλλά είναι πολύ ψαγμένο, και δεν θα το καταλάβετε.

2 σχόλια:

Katerina (^_^) είπε...

ΟΛΑ όσα λες είναι ΜΕΓΑΛΕΣ αλήθειες!!!
Τί ανασφαλείς που είναι ορισμένοι άνθρωποι ρε παιδί μου...

Βέρα είπε...

Καλά, στο blog και στο booze ΠΕΘΑΝΑ!!

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails