Αδιαμφισβήτητα η δεκαετία που τελειώνει ήταν αρκετά πλούσια από αθλητικής άποψης. Με τη ραγδαία αύξηση των τηλεοπτικών μεταδόσεων και την έλευση του youtube και παρόμοιων σελίδων, ο κόσμος ήρθε πολύ πιο κοντά στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Για τη χώρας μας, η δεκαετία μπορεί να χαρακτηριστεί χρυσή. Με τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004, τον επικό θρίαμβο της κατάκτησης του Euro και τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής μπάσκετ, η Ελλάδα γνώρισε όσες επιτυχίες δεν είχε γνωρίσει αρκετές προηγούμενες δεκαετίες μαζί.
Ας αρχίσουμε την ανασκόπηση με τις μεγάλες διοργανώσεις της δεκαετίας:
Euro 2000
Το πρώτο μεγάλο αθλητικό γεγονός των 00’s ήταν το Euro 2000 που διεξήχθη στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς θα θυμούνται το soundtrack και την ωραία ατμόσφαιρα που επικράτησε στα γήπεδα των κάτω χωρών. Εντύπωση προκάλεσε και η παταγώδης αποτυχία της Αγγλίας και της Γερμανίας που αποκλείστηκαν μόλις στη φάση των ομίλων. Εκπληκτικό ποδόσφαιρο απέδωσαν η οικοδέσποινα Ολλανδία, η Πορτογαλία και οι 2 φιναλίστ Ιταλία και Γαλλία. Το τρόπαιο κατέληξε στους τότε πρωταθλητές κόσμου Γάλλους, αφού οι τρικολόρ κέρδισαν 2-1 με χρυσό γκολ την Ιταλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάν σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Ρότερνταμ. Αλήθεια όταν Θοδωρής Ζαγοράκης παρακολουθούσε τον τελικό, είχε φανταστεί, έστω για πλάκα, ότι 4 χρόνια μετά θα σήκωνε εκείνος το τρόπαιο;
Sydney 2000
Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η Ολυμπιάδα στη χώρα τον καγκουρό. Η πρώτη για τη νέα χιλιετία. Η τελετή έναρξης ήταν η πιο εντυπωσιακή μέχρι τότε, με χαρακτηριστική στιγμή την αφή της φλόγας από την ιθαγενή (αβορίγινα) δρομέα Cathy Freeman. Στις μεγάλες μορφές των αγώνων συγκαταλέγεται ο 17χρονος Ian Thorpe που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στην πισίνα και σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ στα 400 μέτρα ελεύθερο κερδίζοντας στο χρυσό μετάλλιο και στο 4 X 100 ελεύθερο. Επίσης είδαμε την τελευταία παράσταση του Mike Johnson που έκλεισε την καριέρα του με χρυσό στα 400 μέτρα. Στα 100 μέτρα γυναικών, όπως και στα 200 νικήτρια ήταν η Marion Jones. Όμως το 2008 αποκάλυψε ότι ήταν ντοπαρισμένη και τις αφαιρέθηκαν τα μετάλλια. Δεύτερη είχε έρθει η δική μας Κατερίνα Θάνου. Η ελληνική παρουσία ήταν από τις καλύτερες όλων των εποχών με 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια. Οι Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα 85 και 94 αντίστοιχα κιλά της άρσης βαρών ανδρών. Ο Κώστας Κεντέρης έτρεξε πιο γρήγορα και από τον άνεμο και έκοψε πρώτος το νήμα στα 200 μέτρα ανδρών με χρόνο 20.09 που αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ.
Χρυσό κατέκτησε και ο Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κιλά του Ταεκ-βον-ντο ανδρών. Από τα αργυρά μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας, τα 2 ήταν πάλι στην άρση βαρών με τους Λεωνίδα Σαμπάνη και Βίκτωρα Μήτρου. Στο στίβο γυναικών, δεύτερη ήρθε η Μιρέλλα Μανιάνη στο ακόντιο, η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο και η Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα. Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε και ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους. Τέλος μετάλλιο στη χώρα μας έφεραν τα κορίτσια της ομάδας του ανσαμπλ που κατέλαβαν την 3η θέση όπως και ο Αμιράν Καρντάνοφ (3ος στα -54 κιλά της πάλης ανδρών) και η Ιωάννα Χατζηιωάννου στα 63 κιλά της άρσης βαρών γυναικών. Στη τελετή λήξης των αγώνων, Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ τους χαρακτήρισε τους καλύτερους στην ιστορία και οι Αυστραλοί παρέδωσαν τη φλόγα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τον τότε δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Επιτέλους μετά από 108 χρόνια οι αγώνες γύριζαν σπίτι τους.
Eurobasket 2001
Έλαβε χώρα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2001. Αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της εθνικής μπάσκετ που ήταν πολλά υποσχόμενη αλλά αυτοκτόνησε στον κρίσιμο αγώνα μπαράζ με τη Γερμανία και ενώ προηγείτο με 20 πόντους, έχασε τελικά 80-75 και έμεινε στην 11η θέση. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γιουγκοσλαβία νικώντας την οικοδέσποινα Τουρκία στον τελίκό με 78-69. MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Πρέντραγκ Στογίακοβιτς, ενώ οι πρωταθλητές διέθεταν και άλλα μεγάλα ονόματα όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα.
World cup 2002
Το πείραμα της άπω ανατολής. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το χειρότερο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου όλων των εποχών. Όχι τόσο από οργανωτικής άποψης αλλά από πλευράς θεάματος. Πρώτα απ’ όλα οι τερματοφύλακες έκαναν παράπονα για τη μπάλα που δεν ακολουθούσε ακριβώς τους νόμους της φυσικής και ενίοτε διέγραφε τρελή και απρόβλεπτη πορεία. Έπειτα, ο κόσμος στις εξέδρες δεν ήταν και τόσο ζεστός. Δε λέω φιλότιμη η προσπάθεια των γιαπωνέζων και κορεατών διοργανωτών να γεμίσουν τις εξέδρες, αλλά το θέαμα με Ιάπωνες ντυμένους βραζιλιάνους (η ατάκα « εδώ βλέπουμε κάποιους imitation βραζιλιάνους » έγραψε ιστορία στην ελληνική αθλητική δημοσιογραφία) ήταν τουλάχιστον αστεία. Είχαμε επίσης αλήστου μνήμης διαιτησίες που άφησαν εκτός ημιτελικών Ιταλία και Ισπανία, για να φτάσουν σε αυτά οι διοργανωτές Νοτιοκορεάτες. Αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Γαλλίας και της Αργεντινής από τη φάση των ομίλων, καθώς και η πορεία της Τουρκίας ως την 3η θέση. Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η Βραζιλία που επικράτησε με 2-0 επί της Γερμανίας στον τελικό. Το φαινόμενο Ρονάλντο, επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του και με 8 γκολ σήκωσε το κύπελλο που του άξιζε να πάρει το 1998. Στους διακριθέντες βρίσκονταν και οι γνωστοί μας πλέον Ριβάλντο και Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Eurobasket 2003
Το Σεπτέμβριο το 2003 στη Σουηδία. Η ελληνική ομάδα με το Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο είχε βλέψεις για μετάλλιο αλλά τελικά έπεσε θύμα έκπληξης απέναντι στην πολύ μαχητική Ιταλία και κατέληξε στην 5η θέση. Στον τελικό η Λιθουανία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επικράτησε με 93-84 της Ισπανίας του Πάου Γκασόλ. Τρίτη ήρθε η Ιταλία που έκανε ξανά την έκπληξη επικρατώντας με 69-67 της Γαλλίας του Τόνι Πάρκερ στο μικρό τελικό.
Euro 2004
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. Ακόμα το λέμε πολλές φορές για να το πιστέψουμε. Με την κατάκτηση του Euro 2004 η Εθνική μας έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όλοι πιστεύαμε πως η εθνική μας θα έδινε τρία παιχνίδια μέσα στον Ιούνιο και μετά θα βλέπαμε τις μεγάλες ομάδες της γηραιάς ηπείρου να παλεύουν για το στέμμα. Όμως ο Οττο Ρεχάγκελ και η χρυσή ομάδα του 2004 είχαν διαφορετική άποψη, ανατρέποντας κάθε έννοια προγνωστικού. Όλα άρχισαν στις 12 Ιουνίου. Τότε η εθνική μας κέρδισε με 2-1 την οικοδέσποινα Πορτογαλία στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης. Βόμβα μεγατόνων. Στο δεύτερο αγώνα, βρισκόμαστε πίσω από την Ισπανία με 1-0.Όμως ο Άγγελος Χαριστέας ισοφαρίζει και βρισκόμαστε αγκαλιά με την πρόκριση. Η ήττα με 2-1 από τη Ρωσία στον τελευταίο αγώνα των ομίλων δεν θα πειράξει κανένα αν και θα προκαλέσει αρκετά καρδιοχτύπια. Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη της επιτυχία μέχρι την επόμενη, και βρίσκεται στα προημιτελικά. Αντίπαλος η πρωταθλήτρια του 2000 και απόλυτο φαβορί Γαλλία. Όμως στο 65ο λεπτό συνέβη το απίστευτο: Ο Ζαγοράκης περνάει υπέροχα το Λιζαραζού, μπαίνει στην περιοχή και βγάζει μία μπαλιά. Εκεί ο Άγγελος Χαριστέας παίρνει την κεφαλιά, νικάει τον Μπαρτέζ και κάνει το 1-0. Οι Γάλλοι δεν ισοφάρισαν και η έκπληξη ολοκληρώθηκε. Η ελληνική νίκη έκανε το γύρο του κόσμου. Με παρόμοιο τρόπο υπέκυψε και η επόμενη αντίπαλος, η Τσεχία. Η Ελλάδα άντεξε το σφυροκόπημα και στην παράταση χτύπησε με κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα. Το ασημένιο γκολ του «Κολοσσού» έστειλε τη γαλανόλευκη στον τελικό. Εκεί αντίπαλος ήταν εκ νέου η Πορτογαλία. Με την υποστήριξη του κόσμου της ήθελε όσο τίποτα την κατάκτηση του Euro. Όμως η ίδια συνταγή απέδωσε και πάλι. Άμυνα, χτύπημα στο 56’ από το κόρνερ του Μπασινά και την κεφαλιά του Χαριστέα και ξανά άμυνα. Παλικαρίσια άμυνα. Και οι 11 παίκτες της Εθνικής ήταν συγκλονιστικοί. Οι Πορτογάλοι έκαναν επιθέσεις κατά κύματα, αλλά πότε ο Νικοπολίδης, πότε η ελληνική άμυνα, πότε ο εισβολέας Jimmy Jump, δεν τους επέτρεψαν να ισοφαρίσουν. Έτσι η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν (περί)γράφω άλλο…
Athens 2004
Το καλοκαίρι της Ελλάδας. Οι Ολυμπιακοί της Ελλάδας. Αξέχαστες μνήμες για όλους. Όταν για 2 μήνες το ελληνικό κράτος λειτούργησε, ίσως για πρώτη και τελευταία φορά από ιδρύσεως του, σωστά. Η χώρα μας διοργάνωσε από τις καλύτερες Ολυμπιάδες στην ιστορία και δοξάστηκε παγκοσμίως παρά τα διάφορα ειρωνικά σχόλια από το εξωτερικό και ειδικά την Αγγλία. Η τελετή έναρξης ήταν φαντασμαγορική. Η χορογραφία του Δημήτρη Παπαιωάννου ήταν τόσο άρτια που έδωσε μία από τις καλύτερες τελετές όλων των εποχών. Το ΟΑΚΑ που πλημμύρησε, οι φλεγόμενοι Ολυμπιακοί κύκλοι, το αγοράκι με τη βάρκα και ο φτερωτός έρωτας είναι λίγες από τις εικόνες που δύσκολα σβήνονται από το μυαλό. Όπως και η παρέλαση των αθλητών υπό τους ήχους του dj tiesto. Στα καθαρά αγωνιστικά η οργάνωση ήταν και πάλι άψογη.Στο στίβο, εντυπωσίασαν οι δρομείς των Η.Π.Α που επικράτησαν σε όλες τις μικρές αποστάσεις του στίβου (100,200,400 μέτρα και 4Χ100), ο Αιθίοπας Μπεκέλε που κέρδισε στα 10.000 μέτρα, η Φανή Χαλκιά που πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μετ’εμποδίων γυναικών και η Γελένα Ισιμπάγεβα που επικράτησε στο επι κοντό σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Στο μπάσκετ οι Η.Π.Α έμειναν στην 3η θέση με την Αργεντινή να παίρνει το χρυσό, όπως έκανε και στο ποδόσφαιρο. Στην κολύμβηση, ξεκίνησε η κυριαρχία του Μάικλ Φέλπς με 4 χρυσά μετάλλια. Οι ελληνικές επιτυχίες ήταν για άλλη μια φορά μεγάλες. 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια. Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι: Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα (20.000 μ βάδην), Θωμάς Μπίνης και Νίκος Συρινίδης (καταδύσεις) σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης, Δημοσθένης Ταμπάκος (κρίκοι), Ηλίας Ηλιάδης (81κ. τζούντο ανδρών) και η Αιμιλία Τσούφλα με τη Σοφία Μπεκατώρου στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας γυναικών. Αργυρά μετάλλια έφεραν στην Ελλάδα η Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν γυναικών, η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο, ο Νίκος Κακλαμανάκης στην κατηγορία Mistral της ιστιοπλοΐας ανδρών, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στα +80 του τζούντο ανδρών, η Ελισάβετ Μυστακίδου στα 67 κιλά γυναικών καθώς και η εθνική πόλο γυναικών που κατέλαβε τη 2η θέση. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι: Μιρέλα Μανιάνι στο ακόντιο γυναικών, Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στη κοπυλασία ανδρών, Αρτιόμ Κουρεγκιάν στα 55 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης και με μία προσπάθεια που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο Πύρρος Δήμας στα 85 κιλά της άρσης βαρών ανδρών. Η τελετή λήξης ήταν εξίσου αξιόλογη με την έναρξης. Θα σταθούμε όμως μόνον στο ντάτσουν με τα καρπούζια που αποτελούσε ξεχωριστό στοιχείο και συζητήθηκε για αρκετές μέρες. Μετά την τέλεση και των παρολυμπιακών με απόλυτη επιτυχία, τελείωσε ένα μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο.
Eurobasket 2005
7…6… Ποιος… ποιος;;; Βαλ’το αγόρι μου. Το βαλέ!! Το βαλέ!!! 3…2…1…. Κανένα. Τέλος. Ο Διαμαντίδης. Η Ελλάδα στον τελικό! Άλλη μία τεράστια επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό σε συνέχεια των θριάμβων του 2004. Η εθνική υπό του καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, πήγε στο Βελιγράδι με στόχο την καλή εμφάνιση και ένα μετάλλιο. Και όχι μόνο πέτυχε το στόχο της αλλά έφτασε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στον τελικό η Ελλάδα επικράτησε με 78-62 της Γερμανίας, κάνοντας το μεγάλο Ντιρκ Νοβίτσκι να υποκλιθεί. Μετά το 1987 ήμασταν και πάλι πρωταθλητές.
Mundial 2006
Επιστροφή στην ποιότητα. Δεν ήταν και το σπουδαιότερο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία αλλά σίγουρα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Η εθνική μας ομάδα, παρότι πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν έδωσε το παρόν. Ως απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης ξεκίνησε η Βραζιλία, τα προγνωστικά όμως δεν επαληθεύτηκαν. Η Γαλλία του φορμαρισμένου Ζινεντίν Ζιντάν την απέκλεισε στα προημητελικά. Αξιόμαχοι ήταν και οι διοργανωτές Γερμανοί που έφτασαν στην 3η θέση παρότι είχαν νεανικό ρόστερ και τους έλειπε η ποιότητα του παρελθόντος. Στον τελικό η Ιταλία του Μαρσέλο Λίπι επικράτησε επί της Γαλλίας στα πέναλτι. Οι παίκτες της σκουάντρα ατζούρα έδωσαν απαντήσεις στο γήπεδο για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες που συγκλόνιζε τότε τη γείτονα χώρα. Στη σφαίρα του θρύλου έχει περάσει και η κουτουλιά του Ζιντάν στο Μάρκο Ματεράτσι. Υπάρχουν χιλιάδες εκδοχές για τη στιχομυθία που είχαν ο αρχηγός των τρικολόρ με τον Ιταλό αμυντικό…
Mundobasket 2006
Big in Japan. Και οι μεγάλες ελληνικές επιτυχίες συνεχίζονται ! Μία από τις καλύτερες ομάδες που έχει εμφανίσει ποτέ το ελληνικό μπάσκετ, έφτασε μία ανάσα από την κορυφή του κόσμου, καθώς ηττήθηκε στον τελικό του Μουντομπάσκετ από την Ισπανία. Κορυφαία και αξέχαστη βέβαια στιγμή η ιστορική νίκη επί των ΗΠΑ με 101-95. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, κάνοντας μια εκπληκτική ανατροπή άφησε εκτός τελικού το απόλυτο φαβορί και συγκλόνισε τον πλανήτη. Δυστυχώς στον τελικό δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα με 70-47 από τη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας.
Eurobasket 2007
Η αξιοπρεπέστατη παρουσία της Εθνικής συνεχίστηκε για άλλη μία διοργάνωση. Τέταρτη θέση με το μετάλλιο να χάνεται στις λεπτομέρειες από τη Λιθουανία. Σίγουρα επίσης, δεν ξεχνάμε το χιτσκοκικό φινάλε που είχε η αναμέτρηση της εθνικής μας με τη Σλοβενία για τα προημιτελικά. Στα ημιτελικά μας σταμάτησε ξανά η διοργανώτρια Ισπανία που τιμωρήθηκε από την αξιόμαχη Ρωσία στον τελικό με τρίποντο στην τελευταία επίθεση.
Euro 2008
Το φιάσκο της Αυστρίας. Πήγαμε ως πρωταθλητές Ευρώπης. Αποχωρίσαμε έχοντας καταλάβει την τελευταία θέση, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα βαθμό. Ευτυχώς το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στην ήττα με 2-1 από την Ισπανία, έσωσε κάπως τα προσχήματα. Η μόνη ομάδα με εξίσου κακή παρουσία ήταν η διοργανώτρια και πολύ αδύναμη Αυστρία που πήρε και ένα βαθμό. Κατά τα άλλα εντυπωσίασαν με την απόδοση τους Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία και Τουρκία. Οι ομάδες που έφτασαν έως τα ημιτελικά δηλαδή. Όμως τόσο οι Τούρκοι όσο και η Ρωσία του Αρσάβιν δεν έκαναν την υπέρβαση. Στον τελικό συγκρούστηκε η Ισπανία με την πολύ βελτιωμένη Γερμανία, με τους «φούριας ρόχας» να φτάνουν τελικά στη νίκη με 1-0 με γκολ του Φερνάντο Τόρες. Ήταν ο πρώτος τους τίτλος μετά το 1964.
Beijing 2008
Οι Ολυμπιακοί που έκαναν γνωστή την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο. Η νέα υπερδύναμη τους διοργάνωσε με μεγάλο ζήλο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Η τελετή έναρξης ήταν βγαλμένη μέσα από το μεγαλείο του ασιατικού κολοσσού και κράτησε καθηλωμένους περισσότερους τηλεθεατές από ποτέ. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που παιδάκια από την Κίνα έψαλαν τον Ολυμπιακό ύμνο στα ελληνικά. Μορφές των αγώνων ήταν δύο υπεραθλητές. Ο Αμερικανός Μάικλ Φέλπς με ούτε ένα, ούτε 2 αλλά 7 χρυσά μετάλλια στις πισίνες, καθώς και ο Τζαμαϊκανός Ουσέιν Μπόλτ με 3 χρυσά μετάλλια στα 100,200 και 4Χ100 μέτρα. Στο μπάσκετ, οι ΗΠΑ του Κόμπι Μπράϊαντ επέστρεψαν στο θρόνο τους νικώντας με 118-107 την Ισπανία σε έναν τελικό διαφήμιση για το άθλημα. Η ελληνική συγκωμιδή μεταλλίων, δεν ήταν δυστυχώς και τόσο πλούσια αυτή τη φορά. 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια πανηγυρίσαμε όλα κι όλα. Οι Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην κωπηλασία ανδρών, όπως και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στην κατηγορία άνω των 80 κιλών του Ταεκ-βον-ντο ανδρών. Στο βάθρο ανέβηκε επίσης η Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν γυναικών, όπως και η γυναικεία μας ομάδα στην κατηγορία yngling της ιστιοπλοΐας.
Eurobasket 2009
Συνοπτικά τα υπόλοιπα που θα θυμόμαστε: Οι καλύτερες ομάδες (ποδόσφαιρο) Ρεαλ Μαδρίτης 2001-2 Πόρτο 2003-4 Λίβερπουλ 2005 Μπαρτσελόνα 2005-6 και 2008-9 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2007-8 Ελλάδα στο Euro 2004 Οι καλύτερες ομάδες (μπάσκετ) Los Angeles Lakers 2000-2 Barcelona 2002-3 Boston Celtics 2007-8 Παναθηναϊκός 2006-7 και 2008-9
Το συναρπαστικότερο ματς της δεκαετίας 2005 τελικός Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ 3-3 Μίλαν (3-2 στα πέναλτι) Η Μίλαν προηγείται στο ημίχρονο με 3-0. Όλοι πίστευαν πως το δεύτερο ημίχρονο θα είναι μία τυπική διαδικασία. Ένας υγιεινός περίπατος για τους ροσονέρι. Λογαριάζαν χωρίς τους παίκτες μαχητές της Λίβερπουλ, που πέτυχαν μία από τις πιο απίστευτες ανατροπές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέσα σε δέκα λεπτά οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ πέτυχαν 3 γκολ και ισοφάρισαν. Το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση και τελικά στην ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί οι «κόκκινοι», πιο ψύχραιμοι, έφτασαν στο 5ο τους κύπελλο πρωταθλητριών, αφήνοντας τους παίκτες της Μίλαν να σκεφτούν πως χάθηκε ένα πρωταθλητριών που έμοιαζαν να έχουν αγκαλιάσει από το ημίχρονο κιόλας. Επειδή βέβαια η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, δύο χρόνια μετά οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά στον τελικό, σε ελληνικό μάλιστα έδαφος. Η Μίλαν εκδικήθηκε στον τελικό του ΟΑΚΑ επικρατώντας της Λίβερπουλ με 2-1.
Το συναρπαστικότερο ματς στην Ελλάδα 2009 Τελικός Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-4 (15-14 στα πέναλτι) Ίσως ο καλύτερος τελικός κυπέλλου Ελλάδος, όλων των εποχών. Χρειάστηκαν 120 λεπτά και 30 πέναλτι για να βρεθεί κυπελλούχος. Οι δύο ομάδες θα έπρεπε να κόψουν το κύπελλο στη μέση, αφού προσέφεραν ένα ντέρμπι από τα λίγα. Η Α.Ε.Κ προηγήθηκε γρήγορα με 2-0, όμως δεν άντεξε την πίεση του Ολυμπιακού που ισοφάρισε σε 2-2. Λίγοι όμως πίστευαν ότι η ένωση θα έχανε το κύπελλο μετά το υπέροχο γκολ του Σκόκο στο 90’. Ο Ολυμπιακός βέβαια δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και κατάφερε να ισοφαρίσει στο 96’ με κεφαλιά του τραυματία Ντάρμπισιρ. Στην παράταση μάλιστα είχαμε την πλήρη ανατροπή. Ο Γκαλέτι στο 102’ έβαλε την ομάδα του μπροστά με 4-3. Η απερίσκεπτη όμως κίνηση του να βγάλει τη φανέλα πανηγυρίζοντας είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί με 2η κίτρινη. Το ίδιο συνέβη και με τον Αβράαμ Παπαδόπουλο 5 λεπτά αργότερα. Η Α.Ε.Κ ισοφάρισε γρήγορα σε 4-4 με τον Σκόκο, αλλά στα εναπομείναντα λεπτά δεν κατάφερε να κερδίσει τους 9 παίκτες του Ολυμπιακού, στέλνοντας την αναμέτρηση στα πέναλτι. Εκεί μετά από πολλές εκτελέσεις, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε κατέκτησε το νταμπλ μετά από έναν τελικό βγαλμένο από τα όνειρα όλων των φίλων του ποδοσφαίρου.
Η μεγαλύτερη έκπληξη της δεκαετίας και όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο: Η Ελλάδα στο Euro 2004.
Ο καλύτερος οδηγός F1: Μίκαελ Σουμάχερ. Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2000, 2001, 2002, 2003, 2004
Στο Τένις: Φέντερερ- Ναδάλ Οι μονομαχίες του Ελβετού με τον Ισπανό, άφησαν εποχή στην δεκαετία που τελειώνει και σίγουρα είναι από τις πιο ιστορικές στο τένις
1 σχόλια:
Μπράβο ρε μιχάλη!!! Πολύ καλό αφιέρωμα. Το μόνό που θα ήθελα να προστεθεί είναι εκτεταμένο αφιέρωμα στην ομαδάρα του ομπρταντοβιτς !!!
Δημοσίευση σχολίου