Bookmark and Share

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η ματιά του Woody


Tου Γιάννη Παναγιωτούρου

Έρωτας. Τύχη. Πάθος. Τρία στοιχεία κυρίαρχα στην ζωή, τρία στοιχεία αλληλένδετα. Όπως είναι, λογικό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα στοιχεία αυτά και από την τέχνη και, δη, από τον κινηματογράφο. Υπάρχουν, μάλιστα, σκηνοθέτες που έχουν χαρακτηριστεί από το γεγονός ότι τα έργα τους φέρνουν την ταυτότητα αυτή. Ένας από αυτούς-ίσως ο καλύτερος- είναι και ο Woody Allen.

Τον έχουν πει εκκεντρικό, τον έχουν πει φιλόσοφο και έχουν γραφτεί δεκάδες πρωτοσέλιδα για την ερωτική του ζωή. Κυρίως εξ’ αιτίας της ερωτικής του ζωής έχει προκαλέσει πολλάκις. Ένα, όμως, από τα στοιχεία που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι ακριβώς αυτό: το πώς διαχειρίζεται, δηλαδή, το ερωτικό στοιχείο στα έργα του.

Ο Woody Allen ανέκαθεν στα έργα του παρουσίαζε διαφορετικές μορφές του έρωτα και του πάθους. Ανέκαθεν επικεντρώνονταν στο κίνητρο και την επιθυμία και την στάση των ανθρώπων απέναντι σε αυτήν. Στο Match Point τα τρία στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από την μελωδία της όπερας. Η εξωσυζυγική σχέση οδηγεί στον φόνο και αυτός συγκαλύπτεται ιδανικά από τα τερτίπια της τύχης. Στο Vicky Christina Barcelona έχουμε το ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που το πάθος κυριαρχεί και η αγάπη κάνει για λίγο «πέρα». Το ταπεραμέντο της Ισπανίας οδηγεί στο dark room με τις φωτογραφίες και το σεξ στην ζωγραφική. Στο Annie Hall ο νευρικός Woody Allen ερωτεύεται την επίσης νευρική Annie Hall σε ένα έργο που λέει πολλά για τον απλό έρωτα αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία των ‘70s στις σχέσεις και, τέλος, στο Cassandras Dream μπορεί να λείπει το ‘καθαρό’ ερωτικό στοιχείο αλλά εμφανίζονται άλλα. Η ηθική, η αγάπη και το κίνητρο και οι διαφορετικοί κόσμοι που διαφαίνονται μέσα από τα δύο αδέρφια.

Πέραν, όμως από το ερωτικό στοιχείο, χαρακτηριστικό του Allen είναι και η μεγάλη παραγωγικότητα του καθώς βγάζει σχεδόν ένα έργο το χρόνο. Και το επόμενο έργο του μετά το εξαιρετικό βραβευμένο με Όσκαρ(β’ γυναικείου ρόλου) Vicky Christina Barcelona είναι το Whatever Works που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Νοεμβρίου. Το καινούργιο έργο του Woody Allen πραγματεύεται έναν υπεροπτικό μεσήλικα που περηφανεύεται για τις γνώσεις του πάνω στην θρησκεία, τις σχέσεις και την σημασία της ύπαρξης. Η ζωή του και στάση όμως αλλάζει μετά από μια γνωριμία…

Κλείνοντας, αυτό που γοητεύει στον Allen είναι η τάση του να προβάλει αλήθειες. Αλήθειες και όχι γλυκανάλατες και ‘κλισέ’ σκηνές σχετικά με τον έρωτα, την επαφή, την τύχη. Αλλά ακόμα και όταν το κάνει, έχει την πινελιά του, την ματιά του Woody.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το καινούργιο έργο του Allen του οποίου οι προβολές ξεκινούν στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Νοεμβρίου. Υπομονή έως τότε…


Νοέμμβριος 2009
www.exitmag.tk

3 σχόλια:

Theios είπε...

"The only thing standing me and greatness is me"
Woody Allen 2005

O W.Allen έχει το χάρισμα να κάνει δύσκολα πράγματα να φαίνονται εύκολα, πράγματα που έχει σπουδάσει και μελετήσει να φαίνονται φυσικά και αυθόρμητα...
Πίσω από τη γνώριμη κωμική περσόνα του αδέξιου και νευρωτικού νεοϋορκέζου υπάρχει ένας σοβαρός κινηματογραφιστής που ελέγχει με σχολαστικότητα κάθε πτυχή των ταινιών του.

Τρια ζήτω για τον Woody Allen!

Theios είπε...

*standing between me and greatness είχε πει ο Woody. Ξέχασα το between :P

aggeliki είπε...

agapame woody
respect
looking forward gia th nea tainia!!

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails