Bookmark and Share

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Λαθρομετανάστες: Κι όμως είναι και αυτοί άνθρωποι


της Τζοάννας Κουντούρη

Εικόνες σαν αυτή ίσως να μην κάνουν την εμφάνισή τους -σκόπιμα- στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελούν όμως αναντίρρητα μια βαρύτατη προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας, καθιστώντας τους λαθρομετανάστες άτομα που χρήζουν άμεσης περίθαλψης. Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας –και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα- τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους λαθρομετανάστες είναι απαράδεκτη και ασφυκτική. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού επικρατεί ο θυμός και η αγανάκτηση, των οποίων άμεσοι αποδέκτες είναι οι αλλοεθνείς μας, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν έρθει στη χώρα μας αναζητώντας καταφύγιο και χωρίς ίχνος αρνητικών προθέσεων, όπως λανθασμένα πιστεύεται. Ποιοι είναι όμως τελικά οι λόγοι για τους οποίους τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για την περίθαλψή τους;

Αρχικά, είναι αναμφίβολο και ευρέως γνωστό ότι οι αρμόδιοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών αλλοδαπών εκμεταλλεύονται τους απελπισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι λογικό να είναι πρόθυμοι να δώσουν και τα τελευταία τους χρήματα, προκειμένου να τύχουν μιας «ευμενούς μεταχείρισης». Μάλιστα, οι πρώτοι δε διστάζουν να δώσουν στους λαθρομετανάστες και «συμβουλές», λέγοντάς τους να ζητούν πολιτικό άσυλο, προφασιζόμενοι ότι κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση –όπως το Ιράκ- για να έχουν περισσότερες ελπίδες έγκρισης των αιτήσεών τους. Στο ίδιο κύκλωμα ανήκουν και πολλοί αστυνομικοί, αλλά και μεγαλοδικηγόροι, οι οποίοι προωθούν την έκδοση- παράνομων φυσικά- αδειών παραμονής έναντι αδράς αμοιβής.


Ακόμη, σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και η εξωτερική πολιτική της χώρας, μιας και λόγω της «χαλαρότητας» που επιδεικνύεται έχει δώσει τη δυνατότητα σε γειτονικές μας χώρες –και ιδιαίτερα στην Τουρκία- να προωθούν τους λαθρομετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα τους στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα καταλήγει να είναι η τελική χώρα υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, αλλά και την οικονομική δυνατότητα. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι είναι άμεση ανάγκη να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να τηρήσει τις σχετικές συμφωνίες που δεν της επιτρέπουν να επαναπροωθεί τους λαθρομετανάστες που καταφθάνουν στα εδάφη της.

Βέβαια, δεν μπορεί να παραληφθεί το γεγονός ότι η θέση της χώρας μας είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους λαθρομετανάστες, αφού η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται στο μεγαλύτερο μέρος της από θάλασσα και αποτελεί και τα «σύνορα» μεταξύ τριών ηπείρων: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών να επιλέγουν την Ελλάδα για τη μεταφορά των ανυπεράσπιστων αυτών ανθρώπων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επέμβει η πολιτεία, εξαρθρώνοντας αυτά τα κυκλώματα, μιας και όσοι συμμετέχουν σε αυτά καταπατούν ασύστολα τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρανομούν και χρηματίζονται, αλλά και χρηματίζουν τις εκάστοτε αρχές ανάλογα με τις «ανάγκες». Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να κατηγορούμε το κράτος και τα κυκλώματα αυτά για την κατάσταση που επικρατεί και όχι τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι τα θύματα και όχι οι θύτες της υπόθεσης.

Είναι λοιπόν καιρός να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες για την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μιας και οι ίδιοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται. Ας απλώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους αυτούς ένα χέρι βοηθείας και ας υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις ανεύθυνες και απάνθρωπες πολιτικές του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε την κατάσταση, χωρίς να οξύνουμε τα πνεύματα και να προβαίνουμε σε ρατσιστικές εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με το ήθος του λαού μας.


EXITmag 2009.

3 σχόλια:

Theios είπε...

Πράγματι η κοινωνία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κατα βάση με εχθρικότητα τους μετανάστες.

Ωστόσο δεν θεωρώ οτι αυτές οι εικόνες καθιστούν τους μετανάστες άτομα που χρίζουν βοηθείας. Νομίζω οτι είναι φυσικό ούτως ή άλλως να χρίζουν βοηθείας, καθ'ό,τι έρχονται στην Ελλάδα εξαντλημένοι, χωρίς χρήματα, ρούχα κλπ. Για την έλλειψη χρημάτων "φροντίζουν" οι μεταγωγοί τους, αλλά και διάφοροι άλλοι Έλληνες που δημιουργούν μια περιουσία εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των λαθρομεταναστών.

Μακάρι να μην ταίριαζαν πράγματι όλες αυτές οι ρατσιστικές αντιλήψεις με το ήθος του ελληνικού λαού όπως λες κι εσυ... αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι βολεμένοι μικροαστοι και αμόρφωτοι της επαρχίας διακατέχονται από στερεοτυπικές αντιλήψεις. Στον Αγ. Παντελεήμονα κάτοικοι φρουρούν με βάρδιες την παιδική χαρά ώστε να μην μπούν μέσα αλλοδαποί με τα παιδιά τους, ενώ λίντσαραν τον επίσκοπο της περιοχής που τους έδινε συσσίτιο. Φαίνεται οτι η παρωπίδα αποτελεί must αξεσουάρ για πολλούς συνανθρώπους μας.

Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, και δη στην Αθήνα, είναι πράγματι άθλιες. Και δυστυχώς δεν είναι λύση η "Επιχείριση σκούπα" ή άλλες τέτοιες ηλιθιότητες που κάνει η κυβέρνηση.

Ωραίο κείμενο Τζοάννα, με προβλημάτισε! :)

Φαίη είπε...

Όντως Τζοάννα μου πολύ ωραίο το άρθρο με πολλές αλήθειες που δυστυχώς κάποιοι θέλουν να τις κρύβουν ή να μην τις παραδέχονται..

και πράγματι Χρήστο η "επιχείρηση σκούπα" δεν είναι η σωστή λύση από εμάς..η αρχή του προβλήματος ξεκινάει από τις αρμόδιες αρχές γι' αυτό και μάλλον θα παραμείνει ένα μεγάλο πρόβλημα για πολύ καιρό !!

Τζοάννα είπε...

Συμφωνώ και με τους δυο σας ότι προκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά άμεσα εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ήταν και ευκαιρία -αλλά και χρέος μας- να το θίξουμε μέσω της διαδικτυακής μας εφημερίδας.
Χρήστο, συμφωνώ μαζί σου ότι δαν είναι οι εικόνες που καθιστο΄ν τους μετανάστες άτομα χρήζοντα βοήθειας, αλλά η ίδια η κατάστασή τους, απλά ήθελα να δείξω με αυτόν τον παραστατικό τρόπο ότι είναι ανάγκη όλοι μας να σ6ταθούμε δίπλα στους μετανάστες και όχι απέναντί τους.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ελπίζω να προβληματιστούν και άλλοι αναγνώστες μας...

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails