Bookmark and Share

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Σωτηρία ή καταστροφή; Ένα κομβικό σημείο για τον πλανήτη Γη

Κοινοποίηση

Από τη Τζοάννα Κουντούρη

Το οικολογικό πρόβλημα είναι ένα ζήτημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μείζονος σοβαρότητας εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα τελευταία όμως χρόνια το πρόβλημα αυτό φαίνεται να απαιτεί μια άμεση λύση, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά. Πρόκειται πλέον για μια κατάσταση που τη βιώνουμε όλοι καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.

Είναι πια κατανοητό ότι είμαστε αιχμάλωτοι των ρύπων, των ρύπων που είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό εμείς και οι πρόγονοί μας δημιουργήσαμε επιδεικνύοντας ανευθυνότητα και ασέβεια απέναντι στο περιβάλλον που ζούμε. Και η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, μιας και οι πολίτες είναι πλέον ενημερωμένοι στο σύνολό τους για τις καταστροφικές συνέπειες της αντιοικολογικής τους συμπεριφοράς. Όσο όμως οι ειδικοί προειδοποιούν, οι πολίτες αδιαφορούν: οι μεγαλοβιομήχανοι πλουτίζουν μολύνοντας την ατμόσφαιρα με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, οι επίδοξοι κτηματίες προβαίνουν σε εμπρησμούς προκειμένου να καρπωθούν τα εδάφη, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες αρκούνται στο να πετούν τα τσιγάρα τους στο γνωστό «μεγάλο σταχτοδοχείο» (βλ. δρόμος) και στο να αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους προτιμώντας τα –ομολογουμένως- αναβαθμισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Η απερισκεψία όμως που επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά και στην πλειονότητα των κυβερνήσεων, είναι ικανή να επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες, σε πολλές από τις οποίες γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά οι ίδιοι: το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος, η σταδιακή ερημοποίηση μεγάλων τμημάτων γης, η όξινη βροχή, η εξαφάνιση ειδών, η λειψυδρία και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες και οι πλημμύρες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Και αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν υπερβολικά και παραπέμπουν σε μια άνευ λόγου καταστροφολογία, αρκεί να σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι σύντομα ο άνθρωπος θα κληθεί να μετοικήσει στο φεγγάρι(!!!), αφού οι συνθήκες που ο ίδιος θα έχει δημιουργήσει δεν θα είναι βιώσιμες.


Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αναστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Αρχικά, μια ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεσματική κίνηση είναι η ανακύκλωση, μιας και τα είδη που ανακυκλώνονται είναι πολυάριθμα, αφού πέρα από το χαρτί, το αλουμίνιο και το πλαστικό, ανακυκλώσιμες είναι πλέον και οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα αυτοκίνητα. Έτσι, το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται με την εκ νέου αποκοπή πρώτων υλών για την παραγωγή των αντίστοιχων αγαθών. Επίσης, σωτήρια αποδεικνύεται η ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αέρα και τον ήλιο αντίστοιχα για την παραγωγή ενέργειας. Όμως, εξίσου σημαντικές είναι και οι μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως η ελάττωση της άσκοπης χρήσης νερού, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως οι διασπώμενες σακούλες, αλλά και η προσοχή σχετικά με τα σκουπίδια, τα οποία πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στους ειδικούς κάδους και όχι στους δρόμους, τα δάση και τα ποτάμια.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί, αν το θέλει, να συμβάλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να το κάνουμε. Είναι θέμα πολιτισμού και μας αφορά όλους Η φύση ζητά τη βοήθειά μας και δεν μπορούμε να της την αρνηθούμε…

EXITmag Καλοκαίρι 2009.
www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails