Bookmark and Share

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Kosmos festival: Ο γύρος του κόσμου σε δύο βραδιές


Του Χρήστου Καραλιά

Κόσμος; 8000 άτομα προσήλθαν στις δύο ημέρες που κράτησε το KOSMOS FESTIVAL. Εμείς είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί την δεύτερη ημέρα, με το ξεκίνημα του Ιουλίου.

Από τις έξι το απόγευμα άρχισε να καταφθάνει το κοινό στο κέντρο ιππασίας στο Γουδί. Όσο οι καλλιτέχνες έκαναν το τελευταίο soundcheck στη σκηνή, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους είχαν φτάσει εκεί νωρίτερα: σεμινάρια αφρικάνικου χορού και κρουστών παραδίδονταν στο χώρο, προϊδεάζοντας για την υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά που θα ακολουθούσε...

Μετά από μια βόλτα στα περίπτερα που είχαν στήσει στο χώρο εστιατόρια με έθνικ κουζίνες, καταλάβαμε την πρώτη θέση μπροστά στο τεράστιο stage. O κόσμος είχε γεμίσει σχεδόν το χώρο, και οι γάλλοι Dub Inc ήταν αυτοί που άνοιξαν τη βραδιά. Ένας -ομολογουμένως- αστείος τραγουδιστής "εισέβαλλε" στη σκηνή υπό τους χορευτικούς ήχους της ρέγγε, ξεσηκώνοντας το κοινό από κάτω. Εντύπωση έκανε και η αμφίεση του drummer, όπου το όνομα CHARISTEAS φιγούραρε στη μπλούζα του, σε μια προσπάθεια να καλοπιάσει το ελληνικό κοινό... Τραγούδια που μιλούν για τις διακρίσεις, τη βία και το ρατσισμό κυριαρχούν στο ρεπερτόριό τους. Η τρομερή επικοινωνία τους με το κοινό έκανε τους πάντες να χοροπηδάνε με τα χέρια ψηλά, υπακούοντας στο τελευταίο τους τραγούδι "Jump up Again".

Τους Dub Inc διαδέχτηκαν στη οι Tinariwen. Γνήσιοι απόγονοι της φυλής των Tuareg, έπαιξαν τραγούδια που καταγράφηκαν κατα τη διάρκεια συγκρούσεων των Tuareg με το Μαλί. Τα μέλη που τώρα απαρτίζουν τους Tinariwen κατέφυγαν το 1991 στην Αλγερία όπου άρχισαν να ηχογραφούν τα τραγούδια τους σε κασέτες. Δέκα χρόνια χρειάστηκαν ώστε ο AgAlhabib να μαζέψει χρήματα και να αγοράσει μια ακουστική κιθάρα, ενώ σήμερα έχουν γίνει πλέον γνωστοί στην παγκόσμια ethnic σκηνή. Εφτά Tuareg φορώντας παραδοσιακά ρούχα μας καλοσόρισαν λέγοντας "Welcome to the desert". Με τις πρώτες νότες η μουσική τους σε ταξίδευε στη Σαχάρα: ανάμικτοι ήχοι από blues και παραδοσιακή αφρικάνικη μουσική δημιουργούσαν ένα συνονθύλευμα που μεταμόρφωνε το κέντρο Ιππασίας σε μια απέραντη έρημο, με το κοινό συνεπαρμένο από τη μουσική τους να τους παρακολουθεί σχεδόν κατανυκτικά.

Όμως, αμέσως μόλις τελείωσε το "ταξίδι" μας στην Αφρική, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για μια γεύση από λατινική Αμερική. Οι Bajofondo, το άλμπουμ των οποίων είχα την τύχη να αγοράσω από το Buenos Aires, είναι ένα συγκρότημα από Αργεντινούς και Παραγουανούς που παίζουν electronic tango. Μετά την απονομή του χρυσού τους δίσκου στην Ελλάδα και το live τους στην Πάτρα, η παρέα από το Rio de la Plata κορύφωσε την περιοδεία της στο Kosmos Festival. Πρώτος εμφανίστηκε ο Gutsavo Santaolalla, "ηθικός αυτουργός" της μουσικής τους, βραβευμέννος με 2 Oscar, 1 Χρυσή Σφαίρα, 10 Grammy, και συνθέτης του soundtrack από το "Babel" και το "Brokeback Mountain", ο οποίος αφιέρωσε το "El mareo" στη Δήμητρα Γαλάνη(!) Το bandoneon, το κοντραμπάσο, το βιολί, και το πιάνο έδεναν υπέροχα με τα πιο δυναμικά ηλεκτρονικά beat. Ήχοι από το κλασσικό tango μαζί με ξεσηκωτικά electro samples έδωσαν μια σαφή μουσική εικόνα για την Αργεντινή και το Buenos Aires, ενώ η video dj έκανε καταπληκτική δουλειά με τις απόλυτα συντονισμένες λήψεις που προβάλλονταν στο video wall. Μέχρι το performance των Bajofondo να φτάσει στο τέλος του, η σκηνή είχε ήδη μετατραπεί σε ένα μεγάλο party, όπου το κοινό χόρευε μαζί με τους μουσικούς. O Santaolalla φεύγοντας ευχαρίστησε τους Έλληνες για τις πωλήσεις του άλμπουμ MarDulce που η Ελλάδα (μόνη πέραν της Αργεντινής) ανέδειξε χρυσό.

Δεν περιγράφω άλλο θα 'πρεπε να πει κανείς μετά από τους καταπληκτικούς Bajofondo, που προσέφεραν μια από τις εκπληκτικότερες μουσικές εμπειρίες. Ωστόσο οι Orishas, που έκλεισαν την βραδιά έφεραν λίγο αέρα από την Κούβα, και με τους καλοκαιρινούς αισθησιακούς ήχους τους μας σαγήνεψαν. Η βραδιά έκλεισε με όλους μας να κινούμαστε στους latin-hip hop ρυθμούς των Orishas, ακόμη και μετά την έξοδο από το συναυλιακό χώρo...

To
KOSMOS FESTIVAL ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, και οι περισσότεροι απ' όσους δηλώσαμε το παρόν φέτος, υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να το ξανακάνουμε του χρόνου!



EXITmag 2009.
www.exitmag.tk

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι το φεστιβάλ ήταν πάρα πολύ ωραίο!Εγώ έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρώτη μέρα που πήγα και απόλαυσα τον King Solomon <3 :)
Κατερίνα

Theios είπε...

Ο Solomon πρέπει να ήταν πολύ καλός, και ήθελα να παω και την πρώτη μέρα, αλλά θα έβγαινα off budget! Ασε που ήταν τόσο ωραία η δεύτερη μέρα, που δεν μπορώ να πιστεψω οτι η πρώτη θα μπορούσε να είναι καλύτερη! :P

Μπράβο πάντως στο Kosmos 93.6, ήταν πολύ καλή η διοργάνωση!

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails