Bookmark and Share

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ας γίνουμε Ευρωπαίοι: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκ των έσω.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Μία επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο Ακούγοντας για το ευρωκοινοβούλιο και τις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι αισθάνονται αδιαφορία, διακατέχονται από μία σχετικά άγνοια για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπάρχει ακόμα και μία δόση ειρωνείας για τους Ευρωπαίους εταίρους μας .Θεωρούμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάτι μακρινό και άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα. Μπερδεύουμε μέχρι και το πού βρίσκεται, ενώ πιστεύουμε ότι οι ευρωβουλευτές με τους παχυλούς μισθούς συζητούν άσκοπά για ώρες.

Παρόμοια ήταν και η δική μου άποψη. Μέχρι που βρέθηκα στις Βρυξέλλες και είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ.

Συνήθως στη χώρα μας γίνεται περισσότερο λόγος για την Κομισιόν και τα σκληρά αν μη τι άλλο μέτρα της, άντε και για τον Ο.Η.Ε. Όμως το ευρωκοινοβούλιο είναι ένας οργανισμός παρόμοιος, ίσως και πιο πολύπλοκος από εκείνον των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δικαιολογείται απόλυτα από τις 23 επίσημες γλώσσες (η γλώσσα του κάθε κράτους μέλους θεωρείται και επίσημη της Ε..Ε) και τους 736 ευρωβουλευτές που σύντομα θα γίνουν 750. Είναι ένας διεθνής οργανισμός με αρμοδιότητες που ολοένα και αυξάνονται και αρκετές φορές επηρεάζουν τα εσωτερικά των κρατών μελών καλώς ή κακώς περισσότερο και από τα ίδια τους τα κοινοβούλια. Σίγουρα κάτι τέτοιο καθιστά αδικαιολόγητη τη διάχυτη αδιαφορία για τις ευρωεκλογές, κάτι που επιβεβαίωσε απόλυτα και η συζήτηση που είχα με έναν Έλληνα επίτροπο στις Βρυξέλλες.

Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου

Μία επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί αλλά όχι ακατόρθωτο. Αρκεί τα ονόματα των επισκεπτών να έχουν δηλωθεί στους αρμόδιους 2 εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της επίσκεψης και οι επισκέπτες να είναι τυπικά προσκεκλημένοι κάποιου ευρωβουλευτή. Υπόθεση καθόλου δύσκολη για ένα group φοιτητών. Όλο και κάποιος καθηγητής τους θα έχει επαφές με τις Βρυξέλλες, κάποιο βουλευτή ή έναν ευρωβουλευτή.

Στα 30 λεπτά συνεδρίασης που είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω, διεξαγόταν η συζήτηση για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσει η Ε.Ε στην πρόσφατη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Οι διάφοροι ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις, άλλες περισσότερο ενδιαφέρουσες, άλλες λιγότερο.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουίλίου

Από την πλευρά του, ο οποιοσδήποτε επισκέπτης είτε είναι υπέρ της Ε.Ε. είτε είναι ευρωσκεπτικιστής, μπορεί να καταλάβει ότι μέσα στο ευρωκοινοβούλιο γίνεται έργο και αυτό δεν αποτελεί έναν τυπικό θεσμό. Εξάλλου το έργο του ευρωβουλευτή είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού πρέπει να εκφράζει ταυτόχρονα τα εθνικά του συμφέροντα σε συνδυασμό με την πολιτική της παράταξης του ή της ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της οποίας αυτή είναι μέλος καθώς και την προσωπική του άποψη.

Επιπλέον, έμαθα ότι οι συνεδριάσεις αυτές δεν διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, όπως αρκετός κόσμος νομίζει. Αντίθετα, ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να τις παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση στη διεύθυνση: www.europarl.europa.eu. Επίσης, μέσω της συγκεκριμένης διεύθυνσης μπορεί να «ελέγξει» το έργο κάθε ευρωβουλευτή, αφού μπορεί να μάθει σε ποιες επιτροπές συμμετέχει, πόσες και τι είδους ερωτήσεις έχει καταθέσει και πολλά άλλα.

Αφού αποχώρησα από τη συνεδρίαση, επισκέφθηκα το μικρό κατάστημα με τα τουριστικά είδη που υπάρχει εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη έκλεισε με ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων του πολυπρόσωπου, πολυφωνικού πλην όμως αμφιλεγόμενου οργανισμού που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι σκεπτικός για τη λειτουργία και το ρόλο της Ε.Ε., η επίσκεψη αυτή καθώς και η συζήτηση που είχα με συμπατριώτες μας που έχουν εργαστεί ή ακόμα εργάζονται στις Βρυξέλλες, με έκανε να πειστώ πως παρά τις δυσκολίες, τις κωλυσιεργίες και τη γραφειοκρατία που συναντούν συχνά, γίνεται και έργο.

Ο Μιχάλης Κωνσταντόπουλος στον χώρο υποδοχής
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χάρη στην Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Ήπειρος γνωρίζει εδώ και 60 χρόνια το μεγαλύτερο ειρηνικό διάστημα στην ιστορία της. Πολλές χώρες έχουν αναπτυχθεί με την ορθή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων (κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τη χώρα μας), ενώ αρκετές είναι οι σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των επικοινωνιών εντός της «Ευρωπαϊκής Επικράτειας». Στις Βρυξέλλες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έπεται και συνέχεια στα μέτρα για την προστασία του πολίτη.

Δεν σκεπάζω κάτω από το χαλί τα λάθη και τις αδυναμίες της Ε.Ε., την επιβολή αποφάσεων των ισχυρών κρατών της Δυτικής Ευρώπης επί πιο αδύναμων όπως το δικό μας ή κάποιες αμφιλεγόμενες οδηγίες που μερικές φορές καταπατούν την εθνική νομοθεσία αρκετών κρατών-μελών. Κανείς όμως, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν πρέπει να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ένα σημαντικό κέντρο εξελίξεων βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αγνοούμε και να περιφρονούμε το ρόλο του.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν επιτρέπονται όμως έγιναν κάποιες προσπάθειες…

Ιανουάριος 2010
www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails