Bookmark and Share

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Των 00's Videogames

Τι έγινε στη δεκαετία μας

ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
Η δεκαετία ξεκίνησε πολύ δυνατά με την εμφάνιση του Playstation 2. Το Δεκέμβριο του 2000 έφτασε στη χώρα μας. Κόστιζε 200.000 δρχ (600 euro) και τα πρώτα κομμάτια έγιναν ανάρπαστα. Τα παιχνίδια που συγκλόνιζαν τους τότε gamers ήταν το FIFA 2001, το Tekken Tag Tournament, το SSX snowboarding και το εκπληκτικό σε concept shoot em up Timesplitters. Την ίδια εποχή, στα pc games πάταγο προκαλούσε το Diablo II μαζί με το Red Alert 2, ενώ δειλά δειλά έκανε την εμφάνιση του και το championship manager, με το cm 00/01, την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού που περιείχε το ελληνικό πρωτάθλημα.

To 2002 έκαναν την εμφάνιση τους 2 νέες κονσόλες που υπόσχονταν να ανταγωνιστούν τον βασιλιά, playstation 2. Ο προηγούμενος ανταγωνιστής του, το Dreamcast είχε άλλωστε προ πολλού τεθεί εκτός μάχης. Τελικά, το Gamecube της Nintendo, παρότι είχε μερικούς αξιόλογους τίτλους, όπως το Eternal Darkness, το Smash Bros και το Mario kart double dash, δεν σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία και δεν κατάφερε να ανακόψει την κυριαρχία της Sony. Η προσπάθεια της Microsoft με το Xbox είχε ομολογουμένως καλύτερη τύχη. Μπορεί να μην πλησίασε σε πωλήσεις την κονσόλα της Sony (24 έναντι 138 εκατομμυρίων) , με τίτλους όμως όπως το Halo, καθιερώθηκε στην αγορά, ειδικά της Βόρειας Αμερικής.

Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των 00’s είναι η κατακόρυφη άνοδος του online gaming. Το 2000, έκανε την εμφάνισή του το γνωστό σε όλους Counterstrike. Όλοι έχουν παίξει τουλάχιστον μία φορά CS σε κάποιο internet café. To 2002 κυκλοφορεί και το Warcraft 3, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα παιχνίδια στρατηγικής όλων των εποχών. Οι διάφορες παραλλαγές του, όπως η Dota, καθήλωναν και συνεχίζουν να καθηλώνουν για ώρες τους fans του παιχνιδιού στα lanάδικα και τα internet καφέ, τα οποία τη δεκαετία που φεύγει, ξεφύτρωναν στη χώρα μας σαν τα videoclub τη δεκαετία του ’80.

Το 2005 κάνει την εμφάνιση του το PSP, η δυνατότερη ως τότε φορητή κονσόλα. Έρχεται πολλά υποσχόμενο, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών και ηχηρούς τίτλους παιχνιδιών, πολλά από τα οποία μεταφέρονταν από τον μεγάλο αδερφό playstation2 και άλλα να είναι αποκλειστικά για το PSP . Την ίδια χρονιά, εμφανίζεται και το Xbox 360 της Microsoft, η πρώτη παιχνιδομηχανή 7ης γενιάς. Σε συνδυασμό με τις νέες TFT και LCD οθόνες που υπόσχονταν high-definition ανάλυση, σίγουρα προσέφερε αρκετά στο να αλλάξει η εμπειρία του gaming.

Στα τέλη του 2006, έρχεται στην Ευρώπη και το Wii της Nintendo. Μετά την αποτυχία του Gamecube, ο Ιαπωνικός κολοσσός ήθελε να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά και τα κατάφερε. Το Wii έφερε μεγάλες καινοτομίες, αφού κυριολεκτικά σήκωσε τους φίλους του από τον καναπέ. Τα βιντεοπαιχνίδια ξέφυγαν από τη λογική ενός απλού χειριστηρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ειδικά με το Balance Board, το Wii μετατράπη από κονσόλα σε οικιακό όργανο γυμναστικής.

Τελευταίο έκανε την εμφάνιση του το Playstation 3 το 2007. Αρχικά η έλλειψη πολλών τίτλων και η υψηλή του τιμή δεν επέτρεψαν στην αγορά να το αγκαλιάσει. Αρκετοί fans συνέχισαν με τον προκάτοχό του. Όμως οι πολύ δυνατοί τίτλοι που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες του μηχανήματος της Sony (όπως η αναπαραγωγή δίσκων blu-ray) αναθέρμαναν το ενδιαφέρον του κόσμου. Μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας άρχισε το playstation 3 να δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες και σίγουρα έχει δρόμο ακόμα. Όμως ο διαφαινόμενος νικητής στην άτυπη αναμέτρηση των παιχνιδομηχανών 7ης γενίας είναι το Wii της Nintendo, που άλλαξε πολλά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα βιντεοπαιχνίδια…

Ας δούμε τώρα τα καλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας...

  • Diablo 2 (PC)
Το πρώτο παιχνίδι που έκανε πάταγο στα 00’s. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2000. Ήδη υπήρχαν fans του πρώτου Diablo που περίμεναν το sequel από τη blizzard με ανυπομονησία, αλλά οι φίλοι του παιχνιδιού δεν περιορίστηκαν εκεί. Έγιναν πολύ περισσότεροι. Ίσως το τελευταίο RPG παλαιάς κοπής, με τεράστια αντοχή στο χρόνο, expansions και από τα πρώτα που παίχθηκαν μαζικά και online. Απλό, γρήγορο και άκρως εθιστικό είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

  • Championship Manager 01/02 (PC)
ΕΞΑΙΡΕΤΟ. ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. Σύμφωνα με πολλούς, το καλύτερο παιχνίδι προπονητικής όλων των εποχών. Στο cm 01/02, η σειρά championship manager και μετέπειτα football manager χρωστάει τα πάντα. Ο εθισμός ήταν αναπόφευκτος. Το gameplay πολύ απλό και γρήγορο. Ο ρεαλισμός και η πληθώρα παικτών για τα δεδομένα της εποχής, πρωτοφανής. Για 1,5 χρόνο ήταν ότι πιο καυτό κυκλοφορούσε στην εξομοίωση ποδοσφαίρου, ενώ ειδική έκδοση του cm 01/02 κυκλοφόρησε μέχρι και για το Xbox. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν νοσταλγοί του κλασικού πλέον τίτλου που δημιουργούν patches και ενημερώσεις για όσους δεν συγκινούνται από τους διαδόχους του…

  • Pro Evolution Soccer 3 (PS2)
Η αρχή της κυριαρχίας του Pro. Ο πιο ρεαλιστικός εξομοιωτής ποδοσφαίρου που είχε κυκλοφορήσει έως τότε. Παρά το γεγονός ότι υστερούσε σε γραφικά και σε επίσημες άδειες για ομάδες και ονόματα παικτών, το γρήγορο παιχνίδι και οι πολλές δυνατότητες που παρείχε το έκαναν ασυναγώνιστο. Το master league αποτελούσε τεράστια καινοτομία δίνοντας την δυνατότητα να δημιουργήσει ο παίκτης την ομάδα των ονείρων του και να την αποθηκεύσει στην κάρτα μνήμης για να αναμετρηθεί με την αντίστοιχη του κολλητού του. Το training mode είχε διάφορες προκλήσεις που βοηθούσαν τον παίκτη να βελτιωθεί και έδιναν ξεχωριστό ενδιαφέρον ακόμα και στην προπόνηση. Τέλος, η ύπαρξη κλασικών ομάδων και θρύλων του ποδοσφαίρου, έκανε δυνατές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις πέρα από κάθε όριο, ακόμα και χρονικό.

  • World of warcraft (PC)
Το βαρύ πυροβολικό της Blizzard. Οι φίλοι και μη του warcraft καθηλώθηκαν μπροστά από τους υπολογιστές τους. H νέα εποχή των RPG’s. Η WOW mania πήρε διαστάσεις επιδημίας. Οι ατελείωτες δυνατότητες που προσέφερε το WOW δεν άφηναν ποτέ τον παίκτη να πλήξει. Οι 11,5 εκατομμύρια παίκτες που πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα για να παίζουν αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει 2 expansions και μέσα στο 2009 ανακοινώθηκε και το τρίτο, οπότε το WOW δείχνει να έχει μέλλον.

  • Halo (Xbox)
Άνθρωποι εναντίον εξωγήινων, στο φημισμένο πλεον sci-fi first person shooter της Microsoft. Από τους πρώτους τίτλους του Xbox, αγαπήθηκε όσο λίγοι και αποτέλεσε καινοτομία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει σχολή και σήμερα να υπάρχουν διάφορα sequel και επίδοξοι μιμητές του.


  • Call of duty (PC)
Η αναμέτρηση των συμμάχων με τους ναζί στις οθόνες των υπολογιστών μας, πιο ζωντανή από ποτέ. Η μεταφορά του «εχθρού προ των πυλών» σε βιντεοπαιχνίδι από την Activision. Ξεχώρισε επίσης η δυνατότητα που είχε ο gamer να παίξει ως Άγγλος, Ρώσος, Αμερικάνος, ακόμη και ως Γερμανός στο multiplayer. Εντυπωσίαζε επίσης η πολύ πιστή αναπαράσταση των όπλων και των στολών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αξιοπρεπέστατο και το multiplayer που αγαπήθηκε από όσους προτιμούσαν κάτι πιο αργό και με περισσότερη έμφαση στην τακτική από το counterstrike.

  • Need for speed underground (PC, PS2, Xbox)
Βρίσκεται στο πάνθεον των φίλων του street-racing. Αγαπήθηκε από όσους ήθελαν να γίνουν Vin Diesel στη θέση του Vin Diesel από το Fast and Furious. Φτιαγμένα αυτοκίνητα, turbo, nitro, street racing και η αδρεναλίνη χτυπά…κόκκινο στην προσπάθεια του παίκτη να γίνει ο καλύτερος μαχητής των δρόμων. Εκτός αυτού, θυμόμαστε και το soundtrack του NFS underground, δηλαδή το riders on the storm των Doors σε μία σύγχρονη και πολύ επιτυχημένη έκδοση από τον rapper snoop-dog.

  • Rise of nations (PC)
Άλλο ένα διαμάντι της Microsoft στα strategy games μετά το age of empires. Στη διάθεση του παίκτη υπάρχουν 18 έθνη (ανάμεσα τους και το ελληνικό), ενώ μπορεί να πολεμήσει σε 8 διαφορετικές εποχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αντικειμενικός στόχος: Μα ποιος άλλος από την κατάκτηση του κόσμου, άλλοτε με τη βία και άλλοτε με τη διπλωματία. Κυκλοφόρησε και expansion pack το οποίο προσέθετε άλλα 6 έθνη, ενώ υπήρχε η δυνατότητα ο παίκτης να αλλάξει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ναπολέοντα, της κατάκτησης του νέου κόσμου από τους αποίκους και του ψυχρού πολέμου. Περίπου 1.000.0000 παίκτες ρίχτηκαν στο έργο των κατακτήσεων και δικαίως το RON κέρδισε τον τίτλο του παιχνιδιού της χρονιάς για το 2003 από αρκετά έγκυρα sites.

  • Gran Turismo 3 Gran Turismo 4 (PS2)
Ο πληρέστερος εξομοιωτής οδήγησης. Ένας από τους τίτλους ναυαρχίδες της Sony που έχει δημιουργήσει δική του..σχολή οδηγών. Καλοσχεδιασμένες πίστες, πολλοί κατασκευαστές με επίσημες άδειες, χιλιάδες μοντέλα, ατελείωτες τροποποιήσεις για να φτάσει ο οδηγός στην κορυφή. Σε συνδυασμό με πραγματικές πίστες όπως η Laguna Seca και το Nurburgring και με πολύ καλοδουλεμένα γραφικά, τα Gran Turismo αποτελούν ορόσημο στην κατηγορία των αγώνων ταχύτητας.


  • Grand theft auto San Andreas, Grand theft auto Vice City (PS2)
Το αγαπημένο grand theft-auto επέστρεψε δριμύτερο. Υπήρχαν δύο τρόποι παιχνιδίου: Α) Ο παίκτης να εκτελέσει τις διάφορες αποστολές και να γίνει πλούσιος και σεβαστός κακοποιός, Β) Ο παίκτης να βάλει όλα τα cheats, να πάρει όπλα και γρήγορα αυτοκίνητα και να σπείρει τον όλεθρο κατά βούληση. Ανθρωποκυνηγητά και συμπλοκές με την αστυνομία φυσικά και βρίσκονταν μέσα στο πρόγραμμα. Έμεινε στις καρδιές μας γιατί είχε καταπραϋντική δράση για τα τεντωμένα νεύρα του παίκτη. Ακόμα θυμάμαι να γυρίζω σπίτι με πολλά νεύρα μετά από το σχολικό εφτάωρο και αντί να ξεσπάω σε ότι έβρισκα μπροστά μου να πνίγω το θυμό μου καταστρέφοντας τα πάντα στο grand theft auto. Η rockstar games προσέφερε κοινωνικό έργο. Δεν είναι λίγο…

  • Metal gear solid 2 - Sons of liberty (PS2)
To πολυαναμενόμενο sequel του metal gear solid της konami για το playstation 2. Ο solid snake σε νέες επικίνδυνες αποστολές, μάχεται εναντίον των εγκληματιών που επιβουλεύονται παγκόσμια κυριαρχία. Με σενάριο που θα ζήλευαν ταινίες του Hollywood, ξεχώρισε αμέσως από τα υπόλοιπα παιχνίδια δράσης γιατί απαιτούσε ιδιαίτερη τακτική από τον παίκτη και δεν επιβράβευε τη νοοτροπία πυροβολούμε ό,τι κινείται και νικήσαμε ! Μάλιστα είναι από τα λίγα μέχρι σήμερα games για τα οποία έχει κυκλοφορήσει επίσημος οδηγός στρατηγικής, άλλη μία ένδειξη για το επίπεδο δυσκολίας και το ενδιαφέρον που υπήρχε.

  • Kingdom Hearts (PS2)
Όταν το final fantasy συνάντησε τους ήρωες της Disney, τότε γεννήθηκε το kingdom hearts. Πανέξυπνη ιδέα τόσο σε σύλληψη όσο και σε εκτέλεση. Στο συγκεκριμένο καρτουνίστικο RPG ο παίκτης περιπλανάται σε 13 μαγικούς κόσμους, πολεμάει διαφόρων ειδών εχθρούς, συλλέγει εμπειρία και βελτιώνει τον ήρωα του. Θα μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός «παιχνιδάρα» όχι μόνο για την αρμονική σύμπραξη των ηρώων της Disney με εκείνους του final fantasy αλλά και για τον υπέροχο συνδυασμό στοιχείων RPG και δράσης.

  • Resident Evil 4 ( Gamecube, PS2, PC)
Άξιος συνεχιστής της σειράς resident evil. Ο Leon Kennedy ταξιδεύει στην Ευρώπη για να χαλάσει ξανά τα σατανικά σχέδια της πολυεθνικής umbrella. Ατμοσφαιρικό και ανανεωμένο, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζωντανό gameplay όχι μόνο κράτησε κοντά του τους φίλους της σειράς αλλά τους διεύρυνε κιόλας.


  • The Sims (PC, PS2, Xbox)
Το εικονικό κουκλόσπιτο της EA είναι το PC game με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία (16 εκατομμύρια). O παίκτης φτιάχνει μία δική του οικογένεια, ή έναν δικό του χαρακτήρα και τον ακολουθεί στην καθημερινή του ζωή. Αυτό τον κάνει να νιώθει σαν ένας μικρός Θεός. Πολυάριθμα και τα expansions που κυκλοφόρησαν, καλύπτοντας κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής που μπορεί να φανταστεί ο παίκτης ( πανεπιστήμιο, πάρτυ, διακοπές κτλ). Πότε άλλοτε δεν μπορούσαμε να επέμβουμε τόσο πολύ στις ζωές των άλλων χωρίς να κακοχαρακτηριστούμε…

  • Resistance Fall of man (Playstation 3)
To Halo της Sony. Έχοντας τον έλεγχο του αμερικανού λοχία Nathan Hale, ο παίκτης αντιμετωπίζει τις εξωγήινες δυνάμεις chimera με σκοπό να σώσει τον πλανήτη γη από την καθαίμαξη των διόλου ευχάριστων επισκεπτών. Αγαπήθηκε για τα εντυπωσιακά του γραφικά, την καταιγιστική του δράση και τη δυνατότητα συμμετοχής δυο παικτών στο campaign mode, που το έκανε πολύ πιο ενδιαφέρον. Ακολούθησε το resistance 2 ενώ μέσα στη νέα δεκαετία αναμένουμε και τρίτο sequel.

  • Guitar Hero (PS2)
Μετά από προπονητής, τραγουδιστής, πρωθυπουργός και υπερήρωας, επιτέλους δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να βγάλει άλλο ένα απωθημένο του. Να γίνει μεγάλος κιθαρίστας. Οι επίδοξοι Jimmy Hendrix είχαν τη δυνατότητα να… εκτελέσουν πολλά από τα αγαπημένα κλασικά και μη rock κομμάτια στην προσπάθεια τους να φτάσουν στο απόγειο της (ψηφιακής) δόξας τους.



  • Wii fit (Nintendo Wii)
Gamers, σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες καναπέδες! Αυτή ακριβώς ήταν η καινοτομία που έφερε το Wii fit. Με τη χρήση του εξαρτήματος balance board που συνδέεται με το Wii, gaming και φυσική άσκηση ήρθαν πιο κοντά από ποτέ. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί κάνοντας ασκήσεις yoga, να γυμναστεί κάνοντας ασκήσεις αεροβικής όπως και άλλες ασκήσεις, ή να βελτιώσει την ισορροπία του με διάφορα mini games που έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Και όλα αυτά όχι υπό την καθοδήγηση κάποιου χρυσοπληρωμένου προσωπικού γυμναστή, αλλά μέσω ενός εξαρτήματος του Nintendo Wii από τη θαλπωρή του σαλονιού του. Αρκετοί ήδη υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για τη Nintendo αλλά για το μέλλον των βιντεοπαιχνιδιών και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε γενικότερα.

Υ.Γ: Η αναφορά των παραπάνω παιχνιδιών είναι ενδεικτική. Σίγουρα η λίστα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με πολλά περισσότερα. Όποιος θεωρεί ότι αδίκησα κάποιον τίτλο μπορεί ελεύθερα να το πει.


Δεκέμβριος 2009
www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails