Bookmark and Share

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Oxegen: Μουσική και λάσπη



Του Γιάννη Παναγιωτούρου

Πιθανότατα δεν θα το γνωρίζετε αλλά το Oxegen είναι ένα μουσικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Kildare μια πόλη λίγο έξω από το Δουβλίνο, στην Ιρλανδία και που φέτος βρέθηκα με την παρέα μου. Στο Φεστιβάλ αυτό εμφανίζονται κάθε χρόνο μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Για παράδειγμα φέτος είχα την τύχη να απολαύσω ονόματα όπως τους James, Blur, Snow Patrol, Katy Perry, Lady Gaga, The Killers, Kings of Leon, Jason Mraz και άλλα πολλά. Πάρτε λοιπόν μια ιδέα για την εμπειρία ενός τέτοιου festival σε περίπτωση που το τολμήσετε κι εσείς στο μέλλον.

Κατ' αρχάς ανακάλυψα πόσο φιλικός λαός ήταν οι Ιρλανδοί και πόσο με έκαναν να νιώθω σαν το σπίτι μου. Παρ' όλα αυτά έξω από τον χώρο του Φεστιβάλ εντύπωση μου προξένησε το γεγονός πως το Δουβλίνο ήταν μια πολύ μοναχική πόλη κάτι που ίσως οφείλεται και στο ψυχρό κλίμα της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό πριν αποφασίσετε να πάτε σε κάτι παρόμοιο να κοιτάξετε και τις συνθήκες ζωής όσο και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε λαού για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όπως να πέσετε θύματα κλοπής η παρενόχλησης κ.α.


Συνεχίζοντας πολλοί που έχετε ασχοληθεί με το θέμα θα γνωρίζετε ότι τα φεστιβάλ είναι τριήμερα και η διαμονή γίνεται στην ύπαιθρο με κάμπινγκ (υπογραμμίζεται ότι τα σύνεργα πρέπει να τα φέρετε μόνοι σας). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το γεγονός πως τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία, την Σκοτία και την Ιρλανδία, χώρες που η βροχόπτωση είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα πρέπει επομένως να έχετε μαζί σας αδιάβροχα ρούχα αλλά και χειμωνιάτικα καθώς ακόμα και το καλοκαίρι ορισμένες φορές το κρύο είναι τσουχτερό. Αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τις βαλίτσες σας είναι οι γαλότσες καθώς η βροχόπτωση δημιουργεί απίστευτη λάσπη η οποία είναι ακατάλληλη για τα παπούτσια. Επίσης, αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα είδη του κάμπινγκ υπάρχει ειδικό προσωπικό το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο της σκηνής, ενώ μπορείτε να αγοράσετε από εκεί υλικά για την σκηνή και ρούχα για ειδικές καιρικές συνθήκες όπως αντιανεμικά και γαλότσες. Παρ' όλα αυτά θα ήταν πολύ καλύτερο να φέρετε τα δικά σας και να αποφύγετε τα προς πώληση προϊόντα.

Όσον αφορά τις συναυλίες τώρα αυτές γίνονται σε ειδικώς διαμορφωμένα stages στα οποία εμφανίζονται οι καλλιτέχνες. Αξίζει να σημειωθεί πως τις συναυλίες θα τις παρακολουθείτε όρθιοι/ες και το κάθε συγκρότημα εμφανίζεται για περίπου 1-1:30 ώρα. Στον χώρο του Φεστιβάλ υπάρχουν διαμορφωμένες καντίνες κάθε είδους (με τοστ μέχρι και κινέζικο) στις οποίες μπορείτε να τρώτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αν και οι τιμές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελαφρώς τσιμπημένες. Όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, πλέον υπάρχουν τουαλέτες και μπάνια.

Πέραν των συναυλιών που άρχιζαν το μεσημέρι και τελείωναν το βράδυ το υπόλοιπο της ημέρας ο κόσμος έπινε και τραγουδούσε συνεχώς και από ειδικά διαμορφωμένα ηχεία ακούγονταν όλη μέρα μουσική(ούτε το βράδυ δεν σταμάταγε). Το Oxygen Festival ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για μένα και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Παρ' όλα αυτά θα ήθελα να τονίσω πως είναι για ανθρώπους που μπορούν να συμβαδίσουν με τον πολύ κόσμο και το πολύ κέφι. Αν σας αρέσει μια περιπέτεια αυτού του είδους σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Κάποια από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι στην Ευρώπη είναι το Oxegen στην Ιρλανδία, το T in The Park στην Σκοτία, το Rock Werchter στο Βέλγιο και τέλος το μεγαλύτερο είναι Το Glastonbury που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία.


Σεπτέμβριος 2009

www.exitmag.tk

Σχετικά Άρθρα

Related Posts with Thumbnails